Njemački gigant
66

Daimler preduhitrio Teslu i predstavio električni kamion E-Fuso Vision One

Klix.ba
Njemački gigantski proizvođač automobila Daimler preduhitrio je američku kompaniju Tesla i predstavio prvi električni kamion E-Fuso Vision One na sajmu automobila u Tokiju.

Mnogi učesnici sajma nisu očekivali kako će imati priliku vidjeti Daimlerov električni kamion samo godinu dana nakon što je kompanija predstavila prvi prototip električnog kamiona.

Daimlerov električni kamion nakon punjenja može preći 349 kilometara, a sposoban je povući teret od 11 tona. Proizvodnja kamiona E-Fuso Vision One bila je plan kompanija Mitsubishi i Daimler koje su odlučile zajedno napraviti električni kamion kombinirajući sva njihova velika vozila.

Električni kamion najviše će poslužiti onim gradovima koji planiraju zabraniti motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Iako će E-Fuso Vision One imati dugotrajnu bateriju, Daimler nije otkrivao detalje o načinima i brzini punjenja baterije.

Foto: Daimler
Foto: Daimler

Kako su kazali iz Daimlera, "zrela tržišta", poput Japana i Evrope, mogla bi u narednih nekoliko godina imati spremnu infrastrukturu za jedno vozilo poput električnog kamiona.

Podsjećamo, Daimler je prošle godine predstavio prototip električnog kamiona Urban eTruck s kojim je najavio kako bi za pet godina električni kamioni trebali stići na tržište.

Urban eTruck punio se putem sistema za punjenje čija snaga od 100 kW omogućava punjenje praznih baterija za dva-tri sata. Daimler bi prvim električnim kamionima mogao unaprijediti sistem punjenja.

S druge strane, kompanija Tesla je odgodila proizvodnju električnog kamiona zbog nekoliko problema s proizvodnjom Modela 3 te humanosti osnivača Elona Muska koji je proteklih dana zauzet zbog pružanja pomoći žrtvama uragana u Portoriku.