Daimler najavio električnu verziju G-Klase

Daimler najavio električnu verziju G-Klase
16
D. B.
8.11.2019. u 09:59
3
komentara
16

dijeljenja
Daimler najavio električnu verziju G-Klase
Mercedes G-Klasa nije baš najštedljivije vozilo, no to će se promijeniti u budućnosti, tvrdi šef digitalne transformacije u Daimleru Sascha Pallenberg.
Pallenberg je najavio da će se na tržištu pojaviti potpuno električna G-Klasa, a njegovo obraćanje na Twitteru i prenošenje riječi njegovog šefa, direktora Daimlera Ole Kalleniusa. je zaista veliko iznenađenje.

G-Klasa je već jedan od najskupljih modela u bogatoj Mercedesovoj ponudi, a realno je očekivati da električna verzija bude još skuplja. Vjerovatno će se prodavati pod EQ oznakom te slijediti EQC crossover i druge električne modele njemačke kompanije u narednom desetljeću. Među njima će biti flagship EQS koji će služiti kao električni ekvivalent S-Klasi. Već ranije smo vidjeli spektakularni koncept koji ga najavljuje.


Međutim, nekima je poznato da električna G-Klasa već postoji, a kreirala ju je austrijska kompanija Kreisel Electric te tako preduhitrila Mercedes zamijenivši motor s unutrašnjim sagorijevanjem - električnim. Kreisel Electric već ima i električni Hummer H1.

Električna G-Klasa razvija 483 KS i od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,8 sekundi prije nego dostigne maksimalnih 183 km/h. Kapacitet baterija iznosi 80 kWh, a domet je 300 km.

Kada će se Mercedesova električna G-Klasa pojaviti na tržištu, zasad nije poznato.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...