Stiže novi model
3

Dacia će zamijeniti Lodgy hibridnim SUV-om sa sedam sjedišta

D. B.
Rumunska kompanija Dacia planira proizvesti novi model, a njime će zamijeniti postojeći Lodgy.

Šef za produkte u kompaniji Dacia Marc Suss je rekao da MPV forma automobila više nije popularna kao nekada, što znači da je došao kraj za Lodgy, model koji je prisutan od 2012. godine.

Dacia je poznata po jednostavnim, pouzdanim i pristupačnim automobilima, a Lodgy namjerava zamijeniti novim SUV-om sa sedam sjedišta. Ovaj model će biti važan i zbog činjenice da će postati prvi Dacijin hibrid. Baza će mu biti platforma Sandera, a osim novog hibridnog pogona, dobit će i niz sigurnosnih sistema, poput automatskog kočenja u hitnim situacijama, sistema za praćenje slijepog ugla, sistema za pomoć pri kretanju uzbrdo, električne parking kočnice i još mnogo toga.

Ispod haube će se naći 1,6-litarski motor s hibridnom tehnologijom koji će razvijati oko 140 KS. Dokazanom pouzdanošću u Renaultovom Cliju, motor će imati nešto manje komplikovan hibridni sistem, kako bi troškovi bili niži. Čini se da neće moći vršiti povrat energije kočenjem. Vijest je i da dizelske verzije neće biti.

Mnogi će reći da je dobra stvar što se rumunska kompanija drži jednostavnosti čak i kad priprema svoja najnaprednija vozila.

Novi SUV će debitovati sredinom 2021. godine.