Event Unstoppable Impulse
8

Cupra Terramar najavljen kao sestrinski model novog Audija Q3, stiže još modela

D. B.
Cupra je održala događaj Unstoppable Impulse ove sedmice na kojima je pokazala niz svojih modela dok ide ka cilju godišnje prodaje 500.000 vozila.

Ovo je ambiciozan cilj za Cupru koja je od svog početka 2018. godine prodala gotovo 200.000 automobila, a jedan od nadolazećih modela je Terramar koji je dobio ime po priobalnom gradu blizu Barcelone.

Terramar će imati oblik kompaktnog crossovera te će biti "mehanički blizanac" sljedeće generacije Audija Q3. I ne samo to, jer će se proizvoditi uz ovaj model u Mađarskoj u postrojenju VW Grupe koje se nalazi u Gyoru. Prema preliminarnim specifikacijama, Cupra Terramar će biti dug oko 4,5 metara, a time odgovara nadolazećem Audiju Q3 koji će biti nešto duži od aktuelnog modela sa 4,48 metara.

Cupra planira prodavati Terramar s plug-in hibridnim pogonom, a baterija će omogućavati čisti električni domet do 100 km. U ponudi će se naći i verzije sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, tako da će kompaktni crossover vjerovatno koristiti najnovije i posljednje razvijene benzinske motore iz VW Grupe.

Terramar će ujedno biti i Cuprin posljednji automobil sa SUS motorima, što znači da će sve nakon toga biti isključivo na električni pogon. Crossover iz C segmenta će biti baziran na unaprijeđenoj verziji MQB platforme, a njegov dolazak se očekuje 2024. godine kada će svoju poziciju zauzeti iznad Atece i Cuprinog prvog zasebnog modela Formentor.

Na pomenutom događaju Unstoppable Impulse Cupra je pokazala unaprijeđenu verziju prošlogodišnjeg koncepta UrbanRebel, koji je u ovom slučaju "ublažen" i značajno bliži produkcijskom modelu koji se očekuje 2025. godine.

Cupra je također predstavila značajno redizajnirani Formentor, koji ima praktično istu prednju masku kao i obnovljeni Leon. Oba automobila su dobila redizajnirana prednja svjetla te novu rešetku hladnjaka, što ih razlikuje od standardnih SEAT-ovih modela.

Na sceni se kratko pojavio i potpuno električni crossover Tavascan u produkcijskoj formi. Ovaj model je prvobitno najavljen 2019. godine kada je Cupra pokazala koncept, a sada postoji obećanje da će produkcijska verzija ostati vjerna konceptu.

Iako je model Born predstavljen prije nešto više od godinu dana, Cupra već radi na obnovljenoj verziji sestrinskog modela Volkswagenovog ID.3 električnog automobila. Logika govori da Cupra želi kohezivni dizajnerski jezik u cijeloj ponudi te je to vjerovatno razlog ubrzanog redizajniranja električnog hatchbacka.

Vezani članci