Cupra Formentor stiže u Ženevu i pokazuje pravo lice nove marke

Klix.ba
22.2.2019. u 13:15
9
9
Cupra Formentor stiže u Ženevu i pokazuje pravo lice nove marke
9
1/13
2/13
3/13
4/13
5/13
6/13
7/13
8/13
9/13
10/13
11/13
12/13
13/13
Nakon što je Cupra postala zasebna marka od SEAT-a i nakon što je Cupra Ateca predstavila prve ideje i koncept ove nove marke posvećene sportskim automobilima došlo je vrijeme i za prvi Cupra samostalan model.
Prije početka Sajma automobila u Ženevi i svjetske premijere Cupra je objavila prve fotografije i podatke za potpuno novi model Formentor. Jednako neobično ime kao i logo marke dobio je automobil koji u Ženevu stiže kao koncept, ali praktično je riječ o spremnom serijskom modelu koji će uz minimalne izmjene doći i u serijskom izdanju.

Cupra Formentor je u osnovi crossover C segmenta koji je za razliku od sličnih modela iz te klase nešto niži i agresivnije oblikovan, a iako je riječ o prvom zasebnom modelu marke poznato je da osnovu čini nova generacija SEAT-a Leon koji će također imati i sličnu crossover verziju.

Ipak, Cupra Formentor će se značajno razlikovati, primarno zbog obilja posebnih i naglašeno sportskih detalja kao šo su brojni i agresivni aerodinamički dodaci, četverostruki završetak ispušnog sistema, te naravno posebno prilagođen ovjes, kočnice ali i pogonski sklop.

Konceptni Cupra Formentor pokreće plug-in hibridni sistem koji u kombinaciji benzinskog i elektromotora raspolaže sa oko 241 KS. Ovakav motor omogućava i vožnju samo na električni pogon, ali tako je moguće preći oko 50 kilometara. Uz snažan motor Cupra Formentor ima i pogon na sve točkove kao i automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom.

Za sada iz Cupre nisu objavili više detalja o motoru i pogonu, kao ni o tačnom terminu kada bi mogao biti predstavljen serijski model. Više detalja će svakako biti poznato nakon premijere u Ženevi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: