Legendarni model
0

Crveni Ferrari F40 očigledno ne žele baš svi

D. B.
Ferrarijevi automobili su oduvijek bili dostupni u različitim bojama iako je crvena najpopularnija, ali kada se spomene legendarni model F40, svi "vide" crveni automobil. Ipak, jedan plavi je dostupan tržištu.

Britanski youtuber i fotograf Sam Moores posjeduje Ferrari F40 iz 1989. godine lakiran u plavu boju, a automobil se prodaje na aukciji.

Iako neki tvrde da je Ferrari lakirao nekoliiko primjeraka modela F40 u druge boje osim crvene, priča primjerka s fotografija je nešto drugačija. On je fabriku napustio lakiran u Rosso Corsa crvenu boju. Ipak, prije gotovo 20 godine je poslan u Japan gdje je dobio LM specifikacije te je Liberty Walk lakirao u bijelu boju. Povratkom u Veliku Britaniju je automobil ponuđen na prodaju putem kompanije Joe Macari Performance Cars koja je postigla dogovor s Mooreom da se automobil vrati u fabričke specifikacije, ali da se lakira u plavu umjesto u originalnu crvenu boju. Taj posao je obavila kompanija Carrozzeria Zanasi u Maranellu, koja se nalazi nedaleko od Ferrarijeve fabrike. Zanasi je počeo sarađivati s Ferrarijem još 1964. godine, a trenutno učestvuje u Classiche programu restauracije te je odgovoran za lakiranje specijalnih modela kao što su F12 TdF i LaFerrari.

F40 je u savršenom stanju, pokreće ga 2,9-litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 478 KS i koji je servisiran prošlog mjeseca. Prešao je svega 25.975 km. Njegova plava boja je bazirana na Porscheovoj Aqua Blue metalik plavoj boji.

Aukcija se završava danas, a automobil je dostigao cijenu od 765.500 funti.

Vezani članci