Prekid kontinuiteta
6

Corvette se ove godine neće trkati na Le Mansu

E. L.
Na ovogodišnjem izdanju legendarne trke izdržljivosti 24 sata Le Mansa među automobilima GT klase nažalost neće biti žutih Corvetta C8.R.

Chevroletov tvornički tim Corvette Racing ove godine neće se trkati na legendarnoj francuskoj trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa čije je 88. izdanje zbog pandemije coronavirusa, umjesto uobičajenog junskog termina, pomjereno za 19. septembar.

Gromoglasne V8 Corvette na Le Mansu su u kontinuitetu još od 2000. godine. U posljednjih 19 godina američki tim ostvario je osam klasnih pobjeda, posljednji put 2015. godine kada je jedina preostala Corvetta (jer je druga uništena već na kvalifikacijama) zatvorila najveći broj krugova na stazi Sarthe.

Corvette Racing ove je godine na 24 sata Le Mansa trebao nastupiti s novom generacijom najpoznatijeg američkog sportskog automobila koji po prvi put ima centralno smješten V8 motor, ali zbog novog termina održavanje trke koji se ne uklapa s ranijim planovima tima žutih Corvetta C8.R neće biti u Francuskoj, što će koliko-toliko smanjiti stres u tvorničkim timovima Porschea, Ferrarija i Aston Martina.

Zvanične potvrde još uvijek nema, ali se očekuje da će Corvette svoje mogućnosti na Le Mansu pokazati naredne godine.