Dobila novog vlasnika
8

Cobra 427 koja je pripadala Carrollu Shelbyju prodana za 5,94 miliona dolara

D. B.
Automobili koji su pripadali američkom vozaču, dizajneru, konstruktoru i poduzetniku Carrollu Shelbyju rijetko se nađu na tržištu, a oni koji se pojave u prodaji uvijek dostignu ogromnu cijenu.

Da su Shelbyjevi automobili vrijedni kao suho zlato primjer je originalna Cobra 427 iz 1965. godine, koja je na aukciji prodana za čak 5,94 miliona dolara.

Prva ponuda je iznosila 2 miliona dolara, a za svega nekoliko minuta je automobil prodan za 5,94 miliona dolara.

Cobra je svoj život započela kada je dostavljena Shelbyju u januaru 1966. godine, a kao i sve ostale, stigla je bez motora i mjenjača. U martu je Shelbyjev tim obavio brojna poboljšanja, a nakon toga mu je automobi isporučen u njegov dom u Dallasu u Teksasu. Ispod haube se nalazi Fordov 427 V8 motor uparen s četverostepenim manuelnim mjenjačem. Nekoliko godinakasnije je Shelbyjev prijatelj lakirao automobil u Guardsman plavu boju sa zlatnim nosom. Ipak, osoblje kompanije Shelby American je 2002. godine lakiralo automobil u crvenu boju.

Nakon Shelbyjeve smrti 2012. godine, automobil je prodan sada već bivšem blasniku koji ga je vratio u perfektno stanje i za to platio mnogo novca. Posebna pažnja se posvetila originalnoj boji i kombinaciji motora i mjenjača.

Ova Cobra s brojem šasije CSX3178 nije jedina koju je Sheby posjedovao. Druga s brojem šasije CSX2000 je prodana 2016. godine za čak 13,75 miliona funti. Bio je to tada najskuplje prodani američki automobil svih vremena na jednoj aukciji.

Ipak, suma od 5,94 miliona dolara nije baš sitnica.