Trka ubrzanja
8

Civic Type R, Megane RS Cup 280 ili i30 N?

Klix.ba
U britanskoj automobilističkoj emisij "Top Gear" na liniju su ovaj put stavili tri vrhunska sportska modela iz C segmenta. Svi imaju četverocilindarske turbo motore i ručne mjenjače, a najbolje ubrzava...

Pored broja cilindara, turbo podrške i ručnog mjenjača, zajednička osobina (praktičnih) sportskih automobila koji su u ovom slučaju stali na startnu liniju je i prijenos snage samo na prednju osovinu.

Najsnažniji među njima je Hondin Civic Type R s dvolitarskim motorom koji razvija 320 konjskih snaga i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Slijedi ga Renault Megane RS Cup čiji 1,8-litarski motor nudi 280 konjskih snaga i 391 Nm najvećeg obrtnog momenta, a najslabiji na papiru je Hyundaijev model i30 N s dvolitarskim motorom koji u snažnijoj verziji (Performance paket) nudi 275 konjskih snaga i 353 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Uz činjenicu da Renault odnedavno u ponudi ima i Megane RS Trophy (300 KS i 400 Nm), koji bi bio primjereniji konkurent Hondinom modelu, za prelazak 402 metra najmanje vremena potrošio je Civic Type R.