Električna ofanziva
0

Citroën započeo elektrifikaciju svojih lakih privrednih vozila

Klix.ba
Kako bi ojačao svoj uspjeh, Citroën od 2018. godine primjenjuje strategiju "Inspired by Pro” koja poslovnim kupcima nudi vozila po mjeri njihovih potreba (novi dostavni Berlingo, Jumpy i gama modela Jumper).

Citroën sprema veliku električnu ofanzivu kojom namjerava elektrificirati cjelokupnu ponudu svojih vozila do 2025. godine. Ova će ofanziva bitno pridonijeti rastu marke te će podjednako zahvatiti laka privredna i osobna vozila. Sljedeći je korak predstavljanje posve električne verzije modela Jumpy koje se očekuje u 2020. godine. Ovaj će se model isticati inovativnim rješenjima Grupe PSA u području električne mobilnosti, a 2021. pridružit će mu se i potpuno električna verzija novog dostavnog Citroën Berlingo.

Vjerni nositelj potpisa "Inspired by Pro”, robustan i velikog utovarnog kapaciteta, Citroën Jumpy, predstavljen je 2016. te je otad prodan u više od 135.000 primjeraka. Električna verzija modela Jumpy temelji se na platformi EMP2 grupe PSA koja omogućuje ugradnju motora s unutrašnjim izgaranjem ili električnog motora te će biti dostupna s dvije razine dometa za veću udobnost i bezbrižnost poslovnih kupaca.

Bezbrižnost u pogledu dometa znači da će domet ispunjavati sve dnevne potrebe dostavljača:

  • 200 km prema WLTP za bateriju snage 50 kWh
  • 300 km prema WLTP za bateriju snage 75 kWh

Električni Jumpy će se isticati izuzetnom udobnošću i vožnjom bez vibracija ili buke, dok su vozne osobine u električnom načinu rada s trenutačnom isporukom okretnog momenta, bez potrebe za promjenom brzina vrlo ugodne.

Ovakav Jumpy pruža i bezbrižnost u pogledu pristupa teretnom prostoru ali i slobodnog kretanja u zonama zabrane kretanja za vozila s konvencionalnim pogonom zahvaljujući niskim emisijama CO2, kako bi se dostavne službe mogle što više približiti svojim korisnicima.

Utovarni kapacitet sličan je kapacitetu verzija opremljenih motorom s unutrašnjim izgaranjem i najbolje od svega značajno su smanjeni upotrebni troškovi.