auto
25

Citroën predstavio svoj novi WRC automobil

Piše: E. T.
Citroën je predstavio rally izdanje svog novog modela C3 s kojim će naredne sezone nastupati u Svjetskom rally šampionatu (WRC – World Rally Championship).

Kao posljednji od četiri automobilska proizvođača koji će naredne sezone u WRC-u imati tvorničke timove, Citroën je predstavio svoj rally automobil koji je zasnovan na novoj generaciji modela C3.

Napravljen u skladu s važećim regulativama koje za WRC propisuje FIA, novi će C3 zamijeniti Citroënov dosadašnji rally automobil DS3 WRC, a naredne sezone vozit će ga Kris Meeke, Craig Breen i Stéphane Lefebvre. U opciji je bio i francuski vozač Sébastien Ogier koji se na kraju ipak priključio timu M-Sport Ford.

Citroen će se za konstruktorsku (ali i vozačku) WRC titulu boriti s Hyundaijem, Fordom i Toyotom, a s povratkom na svjetsku rally scenu u Citroënu su donijeli odluku da se povuku iz WTCC šampionata u kojem su bili na najvišem podijumu od 2014. do 2016. godine.

"Očekivanja javnosti su velika, pa smo već pod priličnim pritiskom. Bit ćemo zadovoljni sa svakom ostvarenom pobjedom u WRC sezoni koja je pred nama, a u sezoni koja nas čeka 2018. godine bit ćemo zadovoljni samo sa osvojenom titulom u vozačkom ili konstruktorskom poretku“, izjavio je šef Citroënovog rally tima Yves Matton.

Posljednju WRC titulu za Citroën, koji u svojim vitrinama ima čak devet uzastopno osvojenih WRC titula u poretku konstruktora i vozača, osvojio je Sébastien Loeb 2012. godine.