{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Citroën CX slavi 40. rođendan

28.8.2014. u 10:50
7
16
Citroën CX slavi 40. rođendan
7
Citroën CX slavi 40. rođendan
Predstavljen na sajmu automobila u Parizu 1974., Citroën CX danas gasi 40 svjećica na torti i ostavlja sjećanje na vozilo puno odvažnosti i stila. Svojim sve kreativnijim odgovorima na ondašnja pitanja, CX je znao nametnuti iskorake u tehnologiji, kao na primjer dizelski motor s turbopunjačem ili verzija GTi, ali i u udobnosti, poput hidropneumatskog ovjesa.
Citroën prvi put otkriva CX 2000 na sajmu automobila u Parizu 1974. godine. Poznat po svojoj udobnosti, ergonomiji i ležanju na cesti, CX u godini svojeg lansiranja prima nagradu za "Automobil godine", "Nagradu za sigurnost" te nagradu za stil ("Award Auto Style").

Ovu dvovolumensku limuzinu dužine 4,63 metra dizajnirao je Robert Opron i to je prva limuzina opremljena dizelskim motorom u historiji Citroena. Tim modelom Citroën osvaja tržište velikih evropskih krstarica, nudeći alternativu benzinskim motorima. Naime, godinu dana nakon naftne krize 1973., Citroën stvara inovacije kako bi ponudio efikasne motore kako u pogledu zadovoljstva u vožnji tako i s obzirom na potrošnju goriva. Aerodinamika tog modela usto ima odlučujuću ulogu u tim istraživanjima jer kratica CX označava koeficijent otpora zraka.Sljedećih godina, Citroën nastavlja tehnološka unapređenja te razvija CX. Godine 1975. izlazi njegova karavanska verzija, 1977. sportska verzija 2400 GTi s elektroničkim ubrizgavanjem, koja se tada smatra najbržom na francuskim cestama, a 1978. i verzija Prestige s dužinom većom za 28 cm.

Priznat zahvaljujući stilu i tehnološkoj odvažnosti, CX je bio i vozilo velike udobnosti. Od modela DS nasljeđuje hidropneumatski ovjes konstantne visine, što mu nudi besprijekorno ležanje na cesti, a od modela SM iz 1970. preuzima servoupravljač osjetljiv na brzinu s automatskim vraćanjem u osnovni položaj. Tim se novinama dobiva i na udobnosti te većoj lakoći korištenja. Naime, inovativnim mjenjačem C-matic uklanja se papučica spojke te se oslobađa prostor za ugodniju vožnju. Ne smijemo zaboraviti ni unutrašnjost opremljenu futurističkim vozačevim mjestom koje nudi veću praktičnost i pristup svim komandama bez ispuštanja upravljača iz ruku.Citroën CX nije zaboravio ni inovacije. Godine 1985. bio je prvi francuski automobil opremljen kočnim sistemom ABS.

CX je bio pravi tržišni uspjeh i do 1991. prodan je u 1,2 miliona primjeraka.
Danas se historija modela Citroën CX nastavlja događanjima i okupljanjima u organizaciji kluba "CX Club de France" te krovne organizacije ljubitelja vozila Citroën "Amicale de France". Jednako tako i oduševljenje prema "youngtimerima", sportskim automobilima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća koji su sada ljubimci kolekcionara, daje nov uzlet modelu poput Citroën CX GTi Turbo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: