Postrojenje u Michiganu
34

Chevrolet proizveo posljednji Camaro

D. B.
S proizvodne trake Chevroletovog postrojenja u Lansingu u Michiganu sišao je posljednji Camaro, potvrdio je ovaj proizvođač automobila za Road & Truck. Proizvodnja je okončana prije nego je planirano, odnosno u januaru 2024. godine.

"Camaro je strastven projekt. Kreirao je bazu fanova širom svijeta te je dovodi ljude u Chevroletove salone već generacijama. Šesta generacija posebno odiše sportskim duhom, staloženosti, samopouzdanjem na cesti i dominacijom na stazi", izjavio je glasnogovornik Chevroleta.

Kompanija je najavila okončanje proizvode još u martu, a Camaro Collectors's Edition je "posljednji pozdrav" modelu. Riječ je o modelu ograničenom na 350 primjeraka, a svaki od njih je lakiran u Panther crnu boju.

Chevrolet nije najavio direktnog nasljednika Camara, no rečeno je da ovo "nije kraj Camarove priče". Sve ovo zvuči poznato jer je proizvodnja Camara prekinuta i 2002. godine, da bi se peta generacija pojavila 2010. godine. Odlazeća šesta generacija na tržište je stigla 2016. godine.

S obzirom na razvoj elektrifikacije u industriji, neće biti iznenađenje ako se pojavi električni Camaro, međutim, ovo slavno ime će zasad "odmoriti", a Corvette ostaje jedini Chevroletov model u ponudi automobila visokih performansi.

Camaro napušta tržište "muscle" automobila uz dugogodišnjeg rivala Dodge Challengera, koji će biti ponovo rođen kao potpuno električni "muscle" automobil sa 885 KS. Međutim, Dodge bi mogao predstaviti alternativu s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem za one koji nisu spremni da pređu na električne automobile.

Ford u međuvremenu uživa uspjeh u segmentu s najnovijom S650 generacijom Mustanga, nudi nekoliko verzija, uključujući i verzije namijenjene samo za utrke poput Mustanga GT3 koji ide na utrku 24 sata Le Mansa naredne godine.

Ford odbacuje navode da će aktuelna generacija doživjeti kraj 2028. godine.