auto
1

Chevrolet odlazi iz Evrope

FENA
Američki automobilski div General Motors najavio je danas da će do kraja 2015. ugasiti brend Chevrolet u Evropi i koncentrirati se na jačanje brendova Opel i Vauxhall.

Chevrolet više neće biti središnji GM-ov brend u zapadnoj i istočnoj Evropi, zbog izazovnog poslovnog modela i teškog gospodarskog stanja u Evropi, navodi se u saopćenju, prenose agencije

"Imamo sve više povjerenja u brendove Opel i Vauxhall u Evropi. Fokusiramo naše resurse na srednju Evropu", saopćio je u četvrtak potpredsjednik GM-a Stephen J. Girsky novinarima.

Prodaja Chevroleta u Evropi stagnira na oko 200.000 automobila još otkad je GM ponovno aktivirao taj brend u Evropi u 2005. Zbog oštrog pada potražnje Chevrolet je osjetno snizio cijene i uveo više modela za kupce "dubljeg" džepa pa se našao u sukobu sa sestrinskim brendom Opelom.

U General Motorsu očekuju da će zbog gašenja Chevroleta ubilježiti neto jednokratne troškove u rasponu od 700 miliona do milijardu dolara, uglavnom u četvrtom tromjesečju 2013. i u prvoj polovini 2014. godine, rekao je Girsky.

Od tog će iznosa 300 miliona dolara otpasti na otpis vrijednosti imovine, restrukturiranje mreže ovlaštenih prodavača i otpremnine.

Pojedini troškovi restrukturiranja neće biti tretirani kao jednokratni, već će utjecati na poslovne rezultate GM-ove međunarodne mreže u 2014.

Vezani članci