Opremljena paketom Z51
6

Chevrolet objavio ostvareno vrijeme Corvette C8 na Nürburgringu

E. L.
Osmoj generaciji najpoznatijeg američkog sportskog automobila za "zatvaranje“ kruga na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife trebalo je 7 minuta i 29.9 sekundi.

Nakon mnogobrojnih neslužbenih informacija o ostvarenom rezultatu na Nürburgringu prve Corvette s centralno smještenim motorom u Chevroletu su zvanično objavili da je produkcijski C8, kojim je upravljao trkač Corvette Racing tima Oliver Gavin, kroz čuveni njemački "zeleni pakao“ protutnjao za 7 minuta i 29.9 sekundi.

Prema mišljenju mnogih, ostvareno vrijeme je veoma dobro uzme li se u obzir da nova Corvetta u svojoj kategoriji spada među opcije za koje treba izdvojiti najmanji iznos novca, a što se tiče najpoznatijeg američkog sportskog automobila najbolje vrijeme na Nürburgringu (7:13.90) i dalje pripada Corvetti C7 Z06.

Mjerena Corvetta C8 bila je opremljena opcionim paketom Z51 s kojim kupac može računati na elektronsku ograničenu blokadu diferencijala i još efikasnije kočnice, a centralno smješten 6,2-litarski V8 motor na zadnju osovinu isporučuje nešto više od 500 konjskih snaga i 637 Nm najvećeg obrtnog momenta.

S obzirom da će osma generacija Corvette (tradicionalno) uskoro dobiti i nekoliko znatno snažnijih verzija, u Chevroletu najavljuju nova sučeljavanja s čuvenom njemačkom stazom koja je već decenijama omiljeno testno „igralište“ nekolicine automobilskih kompanija.