Iz 1988. godine
4

Chevrolet Corvette Callaway SledgeHammer se prodaje na aukciji

D. B.
Kada je 1988. godine osnivač kompanije Callaway Cars, Reeves Callaway, poželio brzu vožnju, naručio je Chevrolet Corvette i modificirao ovaj automobil, a potom dostigao brzinu od 410 km/h. Sada je ova raketa na točkovima ponuđena na prodaju.

Chevrolet Corvette Callaway SledgeHammer iz 1988. godine je automobil koji je brzo ušao u legendu. Dizajniran je kako bi oborio sve tadašnje brzinske rekorde, a danas traži novog vlasnika te se prodaje na aukciji.

Trenutno najviša ponuda iznosi 325.000 dolara, a do završetka aukcije je ostalo desetak dana. Automobil pokreće ručno izrađeni 5,7-litarski V8 motor s dva turbopunjača, koji razvija 880 KS i 1.046 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa ZF 6-stepenim manuelnim mjenjačem.

Ovaj modificirani model je brzinu od 410 km/h razvio na ovalnoj stazi dugoj 12 kilometara, a Goodyear je za poduhvat razvio specijalne gume koje više nisu na automobilu. Umjesto njih su tu sada Goodyear Eagle ZR40 gume.

Automobil je zanimljiv i zbog činjenice da još uvijek ima fabričku unutrašnjost, električne podizače stakala, sjedišta s električnim podešavanjem, Delco Bose kasetofon i automatski klima uređaj, dok je Callaway dodao protivpožarni sistem, sigurnosne pojaseve u pet tačaka, zaštitni kavez, kao i mjerač pritiska turbine.

Model Corvette Callaway SledgeHammer je prešao nešto više od 3.200 kilometara.