Spašen od propadanja
25

Chevrolet Corvette 427 koji se krio od policije više od 40 godina bit će restauriran

D. B.
Automobili "pronađeni" u skladištima i garažama nakon dugog niza godina uvijek privuku pažnju, a to se posebno odnosi na modele o kojima su nekada sanjali mnogi. Primjer je svakako Chevrolet Corvette C3 iz 1968. godine.

Video objavljen na YouTube kanalu Junkyard Life donosi "filmsku" priču o modelu Corvette, koji je 1974. godine kupio vlasnik poznat kao Big Block Mike. Tada je kao tinejdžer radio u prodavnici blizu Chevroletovog salona koji je bio specijaliziran za pdoraju modela Corvette. Nakon pregovora je Mike kupio C3 kabriolet sa 7,0-litarskim V8 motorom po cijeni od 2.900 dolara. Koristio ga je za svakodnevnu vožnju i zabavu, a zahvaljujući njemu je stekao reputaciju na ulici jer je u to vrijeme imao najbrži automobil u gradu.

Međutim, ta reputacija mu je donijela probleme s lokalnom policijom, tako da je došlo čak i do potjere. Mike je pobjegao te se morao pritajiti, zbog čega je sakrio automobil. To nije bio lagan zadatak jer je crveni automobil bio poseban zbog svog izgleda i dizajna, a razlikovao se i po stražnjem panelu crne boje koji je bio zamjena za prethodno uništeni. Zbog toga je automobil ostao u garaži, a "skrivanje" je potrajalo više od 40 godina.

Ipak, model Corvette 427 iz 1968. godine je spašen i sada je u procesu restauracije. Big Block Mike će se prema svemu sudeći ponovo naći iza upravljača.