Vozači, oprez!
22

Ceste oštećene od snijega i leda bacaju automobile u zrak i prave veliki problem

DP
Niske temperature u zimskom periodu stvaraju oštećenja na cestama s kojima se vozači suočavaju tek kada se otopi snijeg.

Pod utjecajem niskih temperatura tokom dugih zimskih noći dolazi do skupljanja asfalta. Sunčani intervali koji dolaze s toplim danima dovode do njegovog širenja.

Oštećenje na cesti nastaje zato što voda ulazi u sitne pukotine asfalta i tu ostaje zamrznuta tokom dužeg razdoblja. Led se pod utjecajem niskih temperatura širi, a onda naglo topi s dolaskom toplog vremena. Zato na cestama ostaju udubljenja i uzvišenja koja mogu biti opasna, posebno kada se velikom brzinom prelazi preko njih.

Snimak prikazuje vožnju preko jedne oštećene ceste i situacije koje pored oštećenja mogu biti uzrok saobraćajnih nesreća. U trenutku dok automobil prelazi preko neravnina točkovi gube kontakt s tlom i vozilo počinje poskakivati.

Pojedini automobili teže prelaze preko oštećenja, a vozila s prikolicom i kamioni suočavaju se s većom opasnošću. Izgleda da vozači ne mogu na vrijeme vidjeti neravnine pa su neki automobili poput Chrysler Pacifica oštetili svoje branike usljed udarca u tlo, piše Motor1.

Probleme je imao i kamion za čišćenje snijega jer je ralica udarila u ispupčenje na asfaltu. Jednom pick-upu je tokom vožnje ispao teret iz tovarnog dijela vozila.