Ograničen broj primjeraka
35

Centennial Edition Mustang GT obilježava 100 godina od rođenja Carrolla Shelbyja

D. B.
Carroll Shelby je bio legenda američke automobilske kulture, a 11. januara ove godine je navršeno 100 godina od njegovog rođenja. Stoga je kompanija Shelby American pripremila specijalni paket za Ford Mustang GT.

Nazvan 2023 Carroll Shelby Centennial Edition Mustang, paket je će biti brojčano ograničen. Nadogradnje nisu ekskluzivne za performanse, jer paket uključuje nekoliko Centennial oznaka kako bi se i vizuelno naglasila ekskluzivnost uključujući Crni Stetson šešir i Shelby Centennial Book knjigu koju je objavio Team Shelby.

Pored standardnih poboljšanja eksterijera, specijalno izdanje dolazi s Centennial oznakama na repnom panelu, bočnim linijama, logotipima, pločicama na pragovima i kožnim presvlakama s Carroll Shelby Centennial Edition oznakama.

Što se tiče performansi, tu je crni Shelby kompresor koji je omogućio povećanje snage 5,0-litarskog V8 motora do 750 KS. Snaga se prenosi na set 20-inčnih crnih felgi s gumama visokih performansi i dimenzija 305/30/20. Automobil je dobio haubu s ventilacijskim otvorima, hladnjak visokih performansi te Borla izduvni sistem. Također, tu su sportske opruge, stabilizatori te prednje Brembo kočnice uz još nekoliko datelja.

"Ovaj Shelby Mustang isporučije performanse koje bi Carroll očekivao od automobila s njegovim imenom. Toliko smo sigurni da bi on bio zadovoljan ovim automobilom da smo u svaki od njih stavili i crni Stetson šešir poput onog koji je on nosio", rekao je Vince LaViolette, potpredsjednik operacija kompanije Shelby American, koji obavlja i funkciju testnog vozača te šefa istraživačkog i razvojnog odjela.

Shelby American će napraviti samo 100 primjeraka specijalnog modela, a osnovna cijena paketa iznosi 49.995 dolara.