Postao veoma popularan
121

Carbage run karavan prolazi kroz BiH: Automobili vrijedni do 500 eura i stari bar 15 godina

D. B.
Petodnevni "road trip" pod nazivom Carbage run ove godine uključuje i puteve BiH pa su građani imali priliku vidjeti neobične automobile na njihovom proputovanju našom zemljom.

Carbage run je zapravo putovanje Evropom u "komadima smeća", odnosno automobilima koji nisu skuplji od 500 eura i koji su stari bar 15 godina. U ovom "reliju" nije važna brzina, nego su u fokusu zabava i avantura. Tokom putovanja vozači se suočavaju s različitim izazovima koji ih dovode u bizarne situacije, a istovremeno uživaju vozeći se nekim od najljepših i najizazovnijih puteva na Starom kontinentu. Također, učesnici posjećuju mjesta na kojima ranije nisu bili ili uopće nisu čuli za njih te upoznaju ljude kojih će se sjećati cijelog života.

"Carbage nije samo događaj ili putovanje, to je način života", moto je ovog relija.

Carbage run je nastao 2008. godine u Nizozemskoj, a prvi put je održan tokom ljeta 2009. godine. U prvom izdanju relija učestvovala su 64 automobila, a danas ih ima više od hiljadu. Carbage run je postao toliko popularan u Evropi da su sva njegova izdanja rasprodana te čak postoje i liste čekanja.

Nakon nekoliko godina postojanja relija, dodano je i zimsko izdanje, odnosno Winter Edition. Kada je i ovaj reli rasprodan, osmišljena je još izazovnija avantura pod nazivom Carbage Moped Edition za mopede do 49 kubika. Nakon što su sva izdanja rasprodana, Carbage run se proširio na Skandinaviju, a potom i na Njemačku.

Ova vesela družina konstantno i brzo raste, a sve više zemalja ima svoj vlastiti Carbage run. Ono što je počelo kao hobi, preraslo je u ozbiljnu kompaniju koja organizuje različite vrste događaja i putovanja povezanih s automobilima.