Proizveden 2008. godine
0

Bugatti restaurirao prvi Veyron Grand Sport

D. B.
Bugati je u potpunosti restaurirao prvi prototip Veyrona Grand Sport, kabrioletsku verziju automobila koji je nekada bio najbrži na svijetu.

Prototip je proizveden 2008. godine te je predstavljen na izložbi Pebble Beach. Lakiran je u srebrenu boju, dok je unutrašnjost presvučena kožom u boji konjaka. Bugatti je interno nazvao ovaj prototip Veyron Grand Sport 2.1, a korišten je za parade širom svijeta. Bugatti je kasnije proizveo samo 150 primjeraka modela.

Nakon što je otkupljen, automobil je transportovan u Molsheim gdje je podvrgnut tretmanu u sklopu programa Le Maison Pur Sang. To je zapravo vrsta zvaničnog Bugattijevog procesa certificiranja kako bi se provjerila autentičnost.

Automobil je rastavljen kako bi se provjerila originalnost pomoću VIN broja, ali i ID broja koji se nalazi na "ključnim komponentama". Tim iz Molsheima je uklonio sve panele karoserije te ih je ponovo lakirao u originalnu boju.

Unutrašnjost je također u potpunosti osvježena novom kožom, kao i aluminijskim dijelovima. Bugatti je čak postavio i novu centralnu konzolu kako bi bolje odgovarala specifikacijama iz 2008. godine.

Bugatti Veyron Grand Sport pokreće 8,0-litarski quad-turbo W16 motor koji razvija 987 KS, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi i dostiže brzinu veću do 400 km/h.