Monstrum na točkovima
11

Bugatti počeo isporučivati Chiron Super Sport, košta 3,2 miliona eura i izgleda brutalno

D. B.
Bugatti je počeo isporučivati kupcima prve primjerke modela Chiron Super Sport, a jedan od njih je prošao specijalni tretman Sur Mesure programa.

Iz Bugattija je stigla zvanična potvrda da su počele isporuke modela Chiron Super Sport, hiperautomobila koji je predstavljen u junu 2021. godine i koji predstavlja jedan od najbržih automobila koje je francuski brend proizveo u svojoj historiji.

Međutim, jedan Chiron Super Sport ima unikatni izgled, koji je rezultat rada Bugattijevog Sur Mesure programa. Automobil krasi Vagues de Lumiere boja koja je osmišljena tokom bliske suradnje tima iz Sur Mesure programa i kupca automobila. Ručno rađeni uzorak "oponaša" način na koji se svjetlost reflektira o karoseriju Chirona Super Sport.

Bugatti je također potvrdio da su svi planirani primjerci pomenutog modela rezervisani te da postoji duga lista ukoliko se jedan slot otvori. Sretnika je jako malo, jer Bugatti ne namjerava proizvesti više od 9 primjeraka, znatno manje u odnosu na 30 primjeraka modela Chiron Super Sport 300+.

U poređenju sa standardnim Chironom, Chiron Super Sport ima izmijenjenu karoseriju koja je produžena za 25 cm u svrhu optimalnog protoka zraka pri velikim brzinama. Poznati 8,0-litarski quad-turbo motor razvija brutalnih 1.577 KS i 1.600 Nm obrtnog momenta.

Također, Chiron Super Sport je za 7 posto brži u odnosu na standardni Chiron te može ubrzati do 200 km/h za 5,8, odnosno do 300 km/h za 12,1 sekundu. Maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 440 km/h koju, prema tvrdnjama iz Bugattija, automobil lako dostiže. Gume Michelin Pilot SPort Cup 2 su ojačane i mogu izdržati pomenutu brzinu.

Cijena Chirona Super Sport iznosi 3,2 miliona eura.