auto
15

Bugatti EB110 GT ide na aukciju

Klix.ba
Kolekcionari imaju priliku kupiti rijetki Bugatti EB110 GT, koji će biti prodan na aukciji u Milanu u Italiji.

Radi se o modelu koji se na tržištu našao 1994. godine nakon što je kompaniju "oživio" Talijan Romano Artily. On je kupio prava na ime kompanije deset godina ranije, a cilj mu je bio da pkrene kompaniju i vrati njen legendarni sportski duh.

Dizajn modela EB110 su potpisali bivši Lamborghinijevi dizajneri Paolo Stanzani i Marcello Gandini, koji su dizajnirali legendardne modele Miura i Countach. Model se proizvodio u potpuno novom postrojenju u Modeni u Italiji, a koncept kojim je najavljen predstavljen je 1993. godine.

Proizvedeno je samo 139 automobila, a jedan od vlasnika bio je i bivši šampion Formule 1 Michael Schumacher. Sada kad Veyron i Chiron zauzimaju najveći dio Bugattijevog udjela na tržištu, model EB110 je sve rjeđi. Jedan od njih će biti prodan na aukciji 25. novembra u Duemila Ruoti u Milanu, koja se poklapa sa sajmom sportskih i klasičnih automobila Milano AutoClassica.

Automobil je ofarban u svijetlo plavu boju, a pokreće ga originalni 3,5-litarski quad-turbo V12 motor, koji u ovoj GT verziji razvija 552 KS te od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 3 sekunde. Kupci su mogli izabrati i snažniju verzijus a 611 KS:

Očekuje se da će Bugatti EB110 biti prodan za više od 600.000 dolara.