Evropski zakoni
13

Budući AMG-ovi sportski automobili će biti manje bučni

D. B.
Budući AMG-ovi sportski automobili će zvučati drugačije nego danas, barem izvana.

Zahvaljujući evropskim zakonima, automobili će u budućnosti biti tiši, a toga neće biti pošteđeni ni AMG-ovi modeli visokih performansi, kao ni njihovi rivali.

Mercedesov šef za planiranje proizvoda u sektoru kompaktnih automobila Bastian Bogenschutz je za magazin Motoring rekao da će se promjene odnositi i na AMG vozila izvan Evrope, a kao razlog je naveo činjenicu da bi bilo preskupo proizvoditi specifične izduvne sisteme za različita tržišta. Problem se produbljuje jer su zakoni sve strožiji.

Prva dva modela na koje će utjecati zakon su Mercedes-AMG A 45 S (2020) i Mercedes-AMG CLA 45 S (2020), koje pokreće najsnažniji četverocilindrični motor na svijetu. Evropski zvaničnici ga očigledno ne žele slušati pa je Mercedes prinuđen na promjene, ali i na alternativu kako bi zadovoljio ukuse entuzijasta. Stoga AMG namjerava napraviti kompromis i pojačati zvuk motora u kabini pomoću tehnologije.

Audio sistemi u automobilu će oponašati zvukove izduvnog sistema i motora, a to smo vidjeli već ranije, kao i druge kreativne načine za poboljšanje iskustva vožnje. Sve je to ne predstavlja idealno rješenje, ali barem nije sve izgubljeno.