Budite spremni
8

Brzo i efikasno: Kako odlediti bravu na autu

T.T.
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Nije potrebno puno kako bi se brava na autu zaledila, a kada se to dogodi, može stvoriti mnogo problema. Dobra vijest je da postoji nekoliko načina kako je brzo i efikasno odlediti.

Potrebno je samo malo vode da se brava zamrzne i da ujutro ne možete ući u svoj automobil.  To se može dogoditi ako vam je auto bio vani cijelu noć ili ste ga oprali neposredno prije pada temperature.  Ako pri ruci nemate posebno sredstvo za odmrzavanje, ovo su trikovi koji vam mogu pomoći.

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Mnogi od nas, posebno žene, nose u torbi bočicu s gelom za dezinfekciju ruku. Ono vam može pomoći u rješenju problema. Spojevi u sredstvu za dezinfekciju ruku koji uništavaju mikrobe također smanjuju tačku smrzavanja vode i mogu otopiti led unutar brave u roku od nekoliko sekundi.

Da biste odledili bravu jednostavno premažite ključ sa sredstvom za čišćenje ruku i lagano stavite ključ u bravu, ali nemojte gurati i stvarati pritisak. Posljednje što želite je slomiti ključ ili da vam on ostane slomljen u bravi. Dakle, ako vidite da ključ neće ući u bravu, lagano ga gurajte, navodi Firestone Complete Autocare. Ako ste ga uspjeli ugurati u bravu, ostavite ga 30 sekundi u bravi da alkohol odradi svoj posao. Nakon toga pokušajte okrenuti ključ i otvoriti vrata.

WD-40

Ako nemate posebno sredstvo za odmrzavanje, neki ljudi koriste WD-40, tako što ga našpricaju direktno na bravu. Prema njihovom iskustvu, WD-40 ima sličan efekt kao sredstvo za odmrzavanje, a osim toga sprječava ponovno zaleđivanje brave, navodi Express.

Zagrijavanje ključa i ostali trikovi

Možete zagrijati ključ upaljačem ili šibicom, ali vodite računa da ključ ne bude vruć, već samo topao na dodir i pazite dok grijete ključ da plamen ne bude blizu ključa kako ne bi oštetio plastični dio ključa i elektroniku u njemu.

Druga opcija je uzeti iz kuće slamčicu, skratiti je, staviti preko brave i puhati topli zrak u cilindar. Treći način je moguć samo ako vam je auto u dvorištu i možete dovući produžni kabal kako biste uključili sušilo za kosu i njime odledili bravu.

Također, pokušajte pritisnuti vrata. Pritisak bi trebao razbiti led koji se nahvatao oko vrata i omogućiti vam njihovo otvaranje.

Nikada ne koristite toplu vodu

Vrela voda će odmrznuti bravu u tom trenutku, ali to nije baš najbolje rješenje. Ona zapravo može oštetiti bravu i elektronski mehanizam u njoj, a oštetit će i plastične dijelove na vratima. Osim toga, kada se ohladi, opet će vam zalediti bravu.