Radi se na rješenju
34

Brojni Porscheovi, Bentleyjevi i Audijevi model "zaglavili" u SAD-u zbog kineske zabranjene komponente

D. B.
Volkswagen Grupa se našla u problemu jer su hiljade luksuznih Porscheovih, Bentleyjevih i Audijevih modela "zaglavljene" u američkim lukama, a sve zbog kineske komponete koja je dio ovih automobila.

Neimenovani izvori su za Financial Times rekli da Volkswagen Grupa nije bila upoznata s porijeklom komponente jer ona stiže od indirektnog dobavljača duboko u lancu njenih dobavljača. Problem je izašao na vidjelo tek kada je dobavljač obavijestio grupu, što je rezultiralo kašnjenjem u isporuci vozila do kraja marta, odnosno dok se komponenta ne zamijeni.

Financial Times je naveo da je VW Grupa obavijestila američke vlasti o porijeklu komponente.

Prema Zakoun o sprečavanju prisilnog rada Ujgura iz 2021. godine, proizvodi koji su rezultat prisilnog rada u kineskoj regiji Xinjiang i drugim područjima, zabranjeni su za uvoz u SAD. Iako porijeklo komponente nije precizno otkriveno, vjeruje se da potiče iz "zapadne Kine". Zaplijenjena vozila uključuju oko hiljadu Porscheovih modela, stotine Bentleyja i nekoliko hiljada Audijevih modela.

"Čim smo dobili informacije o optužbama vezanih za jednog od naših poddobavljača, istražili smo slučaj. Razjasnit ćemo činjenice, a zatim poduzeti odgovarajuće korake. To također može uključivati prekid odnosa s dobavljačem ako naša istraga potvrdi ozbiljna kršenja", saopćeno je iz VW Grupe.

Volkswagen je poštom obavijestio vlasnike automobila na koje se odnosi ovaj problem te je objašnjeno da je problematični dio "mala elektronska komponenta, koja je dio veće kontrolne jedinice, a koja će biti zamijenjena". U pismu nije navedeno porijeklo komponente.

"Isporuke se nastavljaju, međutim, može doći do nekih neizbježnih kašnjenja, zbog čega se izvinjavamo. Kontaktiramo svakog kupca kako bi ih informisali", saopćeno je iz Volkswagena za Fox Business.

"Volkswagen vrlo ozbiljno shvata navode o kršenju ljudskih prava, kako unutar kompanije, tako i u lancu dobavljača. Navodno, ovo uključuje i sve navode o prisilnom radu. Kada dobijemo informacije o rizicima po ljudska prava ili potencijalnim kršenjima, nastojimo ih otkloniti što je prije moguće. Čim smo dobili informacije o optužbama u vezi s jednim od naših poddobavljača, istražili smo stvar", dodaje se u saopćenju.

Ovo nije prvi put da je poslovanje VW Grupe u regiji Xinjiang u centru pažnje. Njemački proizvođač automobila trenutno vodi zajednički pogon u glavom gradu regije Urumqiju sa SAIC-om, a nedavno je saopćeno da će se voditi razgovori o budućem smjeru poslovanja u regiji nakon što su u njemačkim medijima iznesene tvrdnje o prisilnom radu.

VW je već počeo mijenjati sporne komponente na automobilima u lukama, no to bi moglo potrajati nekoliko sedmica.