Nazvan Help Connect
4

Boschov sistem za motocikle automatski obavještava hitnu pomoć u slučaju nesreće

D. B.
Kompanija Bosch je razvila novi sistem pod nazivom Help Connect koji automatski poziva pomoć ukoliko detektuje da je došlo do nesreće.

Help Connect sistem je namijenjen motociklima, a Bosch ga je razvio kako bi motocilisti što prije dobili pomoć. Brzina reakcije je izuzetno važna, jer što prije pomoć stigne, veće su šanse da moticklist preživi. Podaci pokazuju da je broj smrtno stradalih motociklista 20 puta veći u odnosu na vozače automobila.

Sistem Help Connect se oslanja na senzoru koji je dio Bosch MSC kontrole stabilnosti motocikla, a koji mjeri ubrzanje i ugaonu brzinu stotinu puta u sekundi. Sistem na taj način prikuplja informacije o poziciji motocikla i njegovom nagibu.

Također, sistem se oslanja i na algoritam sudara integrisan u senzor zahvaljujući kojem otkriva da li je došlo do sudara ili do pada. U slučaju nesreće se šalje informacija o vozaču i lokaciji u Boschove servisni centar, a kod težih nesreća se koristi mobitel za određivanje lokacije vozača te se upućuje hitna pomoć.

Help Connect će prvobitno biti dostupan u Njemačkoj, a kaasnije i šire, javlja Engadget.