Noću gotovo nevidljiv
531

BMW X6 Vantablack ofarban je u najcrnju crnu boju na svijetu

Dž. L.
Foto: Surrey Nano Systems
Foto: Surrey Nano Systems
Ukoliko ste osoba koja se često ne može sjetiti gdje je parkirala automobil, ovaj BMW X6 definitivno nije za vas. Parkirajte ga tokom noći i doslovno nećete vidjeti gdje se nalazi jer je ofarban u najcrnju crnu boju na svijetu.

BMW X6 Vantablack izradili su jedinstveni ljudi iz Bavarske koji su sarađivali s britanskom firmom Surrey Nano Systems, a kako bi privukli pažnju na premijeri novog X6 na septembarskom sajmu automobila u Frankfurtu.

Surrey Nano Systems izumitelji su Vantablacka, najmračnije stvari koje je stvorio čovjek, kako kažu. Ovaj BMW reflektuje tek 0,035 posto svjetlosti koja ga pogodi, što je stanje u kojem predmeti izgube sve svoje definirajuće osobine kada ih gledate ljudskim okom. Zbog toga se čine da su dvodimenzionalni ili izgledaju poput rupe u svemiru.

Zapravo, premaz nanesen na BMW nije originalni Ventablack koji je razvijen 2014. godine za svemirske komponente i do sada se smatralo da bi bio zaista previše taman za automobil, a pored toga izuzetno je težak za nanošenje i veoma skup.

Novi crni BMX X6 premazan je novom Ventablack završnom bojom poznatoj kao VBx2 koja se do sada jedino koristila za arhitektonske svrhe. BMW i Surrey Nano Systems prvi su koji su ikada ovu boju iskoristili na automobilu.

BMW tvrdi da ovakav crni finiš ističe ekspresivan dizajnerski jezik te samouvjeren, dominantan i mišićav izgled novog BMW-a X6.

Vezani članci