CSL umjesto GTS
13

BMW u život vraća oznaku CSL

Piše: E. T.
BMW bi svoju legendarnu oznaku CSL (Coupe Sport Leichtbau) mogao ponuditi u kombinaciji s modelom M2.

BMW-ov M odjel u slučaju Coupe modela M4 trenutno nudi nedavno predstavljenu verziju M4 CS s kojom je popunjena praznina između standardnog M4 i njegove "hardcore" verzije M4 GTS, a M4 CS trenutno je najsnažniji model koji M odjel nudi u Coupe formi.

Prema posljednjim najavama direktora M odjela Franka Van Meela, u BMW-u su spremni da ponovo ponude automobil koji će na sebi nositi legendarnu oznaku CSL s kojom će oznaka GTS otići u zaborav.

"Automobil koji na sebi bude nosio oznaku CSL bit će izvanredna solucija za boravak na stazi, ali će se i dalje moći registrovati i koristiti na javnim cestama", kaže Van Meel.

Iako još uvijek nije potvrđeno koji će M BMW dobiti oznaku CSL, izgleda da se radi o modelu M2 koji će imati unaprijeđena aerodinamička rješenja, samo dva sjedišta, podesiv ovjes, sigurnosni kavez, aparat za gašenje i gume koje su optimizirane za korištenje na stazi.

Četiri sjedišta i više komfora ostaju u kombinaciji s oznakom CS koju će BMW uz model M2 ponuditi početkom naredne godine u samo 1.000 primjeraka.

Ako se preliminarne najave obistine, BMW M2 CSL trebao bi biti predstavljen do kraja naredne godine, a pokretao bi ga pojačan trolitarski 6-cilindarski linijski bitirubo motor s više od 410 KS.

BMW je oznaku CSL do sada koristio samo dva puta: prvi put 1972. godine na modelu 3.0 E9 (1.265 primjeraka) i drugi put 2003. godine na modelu M3 E46 (1.400 primjeraka) čiji je atmosferski motor razvijao 360 KS. Vrijeme je za treći CSL.