Izdato odobrenje
180

BMW, Daimler, Ford i Porsche će u BiH graditi mrežu punionica za električne aute

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Četiri velika svjetska proizvođača i distributera automobila BMW, Daimler, Ford i Porsche gradit će u Bosni i Hercegovini mrežu punionica za električna vozila.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je kompanijama BMW, Daimler, Ford i Porsche kreiranje zajedničkog društva ulaganja s ciljem razvoja, uspostavljanja i upravljanja visokonaponskom međugradskom infrastrukturom za punjenje baterijskih električnih vozila.

Četiri kompanije uključile su tako Bosnu i Hercegovinu u svoj veći plan gradnje mreže punionica širom Evrope. Nije poznato kada bi gradnja u BiH trebala početi, ali je početak instalacije u ostatku Evrope planiran za ovu godinu.

Kako je najavljeno prije tačno 12 mjeseci, evropska mreža bi u početnoj fazi trebala obuhvatiti blizu 400 punionica, a do planiranog završetka 2020. godine na Starom kontinentu trebalo bi biti instalirano hiljade stanica.

Tehnologija u stanicama bit će bazirana na kombiniranom sistemu punjenja (CCS), što je zapravo unaprijeđeni način punjenja naizmjeničnom strujom. Teoretski, stanice će omogućiti brzo punjenje, odnosno do 350 kWh za vrlo kratko vrijeme.