Bloodhound u pohodu za rekordom premašio brzinu od 806 km/h

Bloodhound u pohodu za rekordom premašio brzinu od 806 km/h
7
E. Z.
7.11.2019. u 14:45
5
komentara
7

dijeljenja
Bloodhound u pohodu za rekordom premašio brzinu od 806 km/h
Supersonični automobil, ako ga možemo tako uopšte nazvati, Bloodhound je u fazi testiranja uspio probiti barijeru od 800 km/h. Cilj je, istina, mnogo veća brzina.
Na testiranjama u Južnoj Africi supersonični auto Bloodhound je upravio postigao brzinu od 501 milju na sat ili 806,3 km/h. Ovaj poseban auto sa mlaznim motorom iz borbenog Eurofighter Typhoon aviona do rekorda vozi Andy Green, vozač koji je prije već 22 godine postavio i trenutno važeći rekord koji iznosi 763 mph ili 1,228 km/h. Tada su to napravili sa jednako posebnim automobilom pod imenom Thrust SSC, koji je ujedno postao i prvi automobil koji je probio zvučni zid.


Naravno, Bloodhound ima malo toga zajedničkog sa običnim automobilima, pa aerodinamički oblik najviše podsjeća na raketu, dok ni točkovi zbog velikih brzina nisu mogli imati gume nego su izrađeni od aluminijuma i mogu trpiti silu od 50.000 G. U trenutnom izdanju Bloodhound ima samo mlazni motor iz borbenog aviona koji ga može dovesti do ovih brzina koje je sada ostvario, dok drugi dio cilja i brzine od preko 800 milja na sat treba obezbjediti raketni motor kojeg će dobiti iduće godine.

Iako je cilj da Bloodhound obori važeći rekord, ultimativni cilj cijele ekipe je u stvari postavljanje potpuno novog rekorda i postizanja brzine od nevjerovatnih 1.000 milja na sat ili 1.609 km/h.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...