Klix Auto godine 2024.
123

Biramo sa vama Klix Auto godine: Poznati finalisti u svim kategorijama

E. Z.
Klix.ba tradicionalno početkom godine organizuje vlastiti izbor automobila godine. Uz glavnu nagradu dodjeljujemo i još šest nagrada u različitim kategorijama. Naravno, i ovaj put u izboru učestvujete i vi glasanjem u anketi.

Nakon vrlo dinamične prošle godine, s dosta premijera i još više testova, vrijeme je da rezimiramo godinu iza nas i zajedno izaberemo Klix Auto godine.

U izbor za nagradu Klix Auto godine 2024. ulaze svi automobili koje su članovi žirija i redakcije portala Klix.ba imali priliku testirati u protekloj kalendarskoj godini. Pri izboru se za svaki automobil procjenjuju osnovni kriteriji: dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena. Jednako važni faktori su i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment, kao i faktor vrijednosti za novac.

Ova nagrada se dodjeljuje automobilu koji je nakon glasanja žirija portala Klix.ba izašao kao jedinstveni pobjednik. Žiri čine članovi uredničkog kolegija internet portala Klix.ba te urednici i novinari rubrike Auto koji imaju više od 20 godina iskustva u testiranju automobila i generalno u automobilskom novinarstvu. Proces glasanja je osmišljen tako da daje jednaku šansu svim automobilima te za ovu nagradu ne postoje kategorije, podjele ili pobjednici klase.

Nagrada Klix Auto godine 2024. zahtijeva od žirija da procijeni automobile različitih tipova i cijena, što znači da ih pored svih ostalih kriterija trebaju uporediti i s njihovim tržišnim konkurentima.

Žiri sastavlja spisak kvalifikovanih automobila od svih novopridošlih modela predstavljenih u prošloj godini. Kvalifikovani automobili moraju biti suštinski novi modeli, dakle u izbor ne ulaze modeli koji su tek vizuelno izmijenjeni ili su obnovljeni ugradnjom novog motora, prijenosa ili drugog sistema. Automobili koji su kandidati za nagradu Klix Auto godine razmatraju se bez obzira na zemlju porijekla, ali moraju biti dostupni na tržištu Bosne i Hercegovine, s tim da u prvi krug ulaze samo automobili koje su članovi žirija i redakcije imali priliku upoznati i isprobati u protekloj godini.

U prvi krug glasanja za Klix Auto godine 2024. ušlo je 19 automobila koje smo testirali i vozili prošle godine, dok je u finalni krug glasanja ove godine ušlo 7 automobila te u ovom krugu glasanja svaki član žirija treba dodijeliti ukupno 34 boda za sedam različitih automobila i to na način da za automobil koji je njegov prvi izbor dodjeljuje 10 bodova, za automobil koji mu je drugi izbor dodjeljuje 8 bodova, za automobil koji mu je treći izbor dodjeljuje 6 bodova, za automobil koji mu je četvrti izbor dodjeljuje 4 boda, za automobil koji mu je peti izbor dodjeljuje 3 boda, te za automobile koji su mu šesti i sedmi izbor dodjeljuje 2, odnosno 1 bod.

Uz glasanje svaki član žirija dužan je dati i pismenu izjavu o svojim razlozima glasanja. Nakon sabiranja bodova automobil koji je dobio najviše bodova bit će proglašen za Klix Auto godine.

Finalisti za nagradu Klix Auto godine 2024:

 • Citroen C5 X
 • Hyundai Kona
 • Mazda CX 60
 • Mercedes-Benz GLC
 • Peugeot 408
 • Renault Austral
 • Toyota C-HR

Uz glavnu nagradu Klix Auto godine, internet portal Klix.ba organizuje i nagradu Klix Auto godine čitalaca, gdje putem ankete postavljene na internet portalu Klix.ba posjetioci i čitaoci mogu birati između jednog od ovogodišnjih 7 finalista za Klix Auto godine i tako izabrati auto godine prema svom mišljenju. Po okončanju glasanja i pregleda razultata ankete proglašava se Klix Auto godine čitalaca.

Klix.ba uz ove dvije nagrade u sklopu proglašenja automobila godine dodjeljuje i posebne nagrade po kategorijama, i to:

Klix Best Buy auto godine gdje u izbor ulazi pet automobila za koje je utvrđeno da trenutno daju najbolji odnos uloženog i dobijenog na tržištu novih automobila u Bosni i Hercegovini.

Klix Električni Auto godine, gdje u izbor ulaze isključivo potpuno električni automobili koji su dostupni u redovnoj prodaji na tržištu Bosne i Hercegovine. Očekivano, sa rastom tržišta i ponude električnih automobila konkurencija za ovu nagradu postaje sve veća. Ove godine finalisti za nagradu Klix Električni auto godine 2024. su:

 • Hyundai IONIQ 6
 • Škoda Enyaq iV
 • Toyota bZ4X
 • Volkswagen ID.7
 • XEV YoYo

Klix Sport Auto godine gdje u izbor ulaze isključivo sportski automobili koje su Klix Auto novinari imali priliku voziti i isprobati u prošloj godini.

Klix Offroad Auto godine gdje u izbor ulaze isključivo terenski automobili s pogonom na sve točkove, a koje su Klix Auto novinari imali priliku isprobati u proteklom periodu.

Klix Privredni Auto godine, gdje u izbor ulaze privredni i komercijalni automobili bez obzira na to da li je riječ o automobilima namijenjenim za prijevoz robe ili ljudi, a koji su dostupni na tržištu Bosne i Hercegovine.

Klix Auto menadžer godine je nagrada koja se dodjeljuje menadžeru iz automobilske industrije u BiH koji je svojim rezultatima u protekloj godini zaslužio ovu nagradu.

Početak izbora za nagradu Klix Auto godine je 1. februar 2024. godine, kada se otvara i glasanje za čitaoce u okviru nagrade Klix Auto godine čitalaca. Posljednji dan glasanja je 28. februar 2024. godine, dok će rezultati izbora žirija, kao i rezultati glasanja čitalaca na anketi biti objavljeni 29. februara 2024. godine na svečanoj ceremoniji dodjele Klix Auto godine 2024. nagrada u Sarajevu.