auto
0

Bh. kompanije na sajmu autodijelova u Parizu

FENA
Pariz
Pariz
Dvanaest predstavnika kompanija iz BiH uz finansijsku pomoć GTZ-a (Njemačke zaklada za tehničku saradnju) posjetit će Međunarodni sajam autodijelova EquipeAuto u Parizu od 18. do 21. oktobra.

Ovo je jedan od vodećih svjetskih sajmova u oblasti proizvodnje autodijelova, a održava se svake druge godine u saradnji s Automechanikom – Frankfurt.

“Na sajmu učestvuju najveće svjetske kompanije iz automobilske industrije pa je to prilika da naši proizvođači upoznaju svjetski trend u ovoj oblasti i uspostave poslovne kontakte”, kazao je Feni sekretar Grupacije proizvođača komponenti za autoindustriju VTKBiH Midhat Čehajić.

Pored toga, predstavnici osam bh. firmi iz metalskog sektora učestvovat će na kooperacionoj berzi u Magdeburgu od 21. do 24. oktobra u saradnji s Udruženjem za vanjsku trgovinu Sachen–Anhalt iz SR Njemačke.

Taj susret bit će održan na osnovu preporuka GTZ-a da se sastanu predstavnici metalskog sektora BiH i Njemačke i pokušaju uspostaviti poslovne odnose i saradnju.

“Učešće naših firmi na ovakvim manifestacijama bitno je radi postizanja boljih poslovnih rezultata, povećanje izvoza, unapređenje tehnoloških procesa, uvođenje novih tehnologija i ugradnju savremene opreme”, istakao je Čehajić dodajući da rezultati u metalskom sektoru, a time i u autoindustriji, potvrđuju takav pristup.

Metalski sektor je lani ostvario više od 50 posto ukupnog izvoza iz BiH, ili 2,75 milijardi KM u čemu je autoindustrija BiH imala 15 posto učešća ili 750 miliona KM. Trend rasta je više od 20 posto u zadnje tri godine.