Auto
158

Bh. inžinjeri impresionirali Volkswagen

Klix.ba
Volkswagen Sarajevo je proizveo i isporučio Volkswagen koncernu prvi kontigent specijalne tehničke opreme koja olakšava procese proizvodnje i podiže sigurnost radnika na viši nivo. Specijalni uređaj nosi službeni naziv Kipp Troley.
Trojica inžinjera Volkswagen Sarajeva, Kenan Babahmetović, Mirzo Palavra i Kenan Klisura su stručnjaci koji su svojim jednostavnim rješenjem impresionirali rukovodstvo Volkswagen koncerna, na čelu sa predsjednikom Uprave Martinom Winterkornom koji želi Kipp Troley koristi u svim Volkswagenovim proizvodnim pogonima u svijetu.

"Ova inovacija predstavlja veoma značajan iskorak za našu kompaniju. Ujedno je i prva inovacija iz Volkswagena u BiH koja je zaradila visoke ocjene i jako smo sretni zbog toga“, ističe Jan Masak, direktor Volkswagena Sarajevo, te dodaje,"današnji inžinjeri smišljaju vrlo komplikovane stvari sa robotima i pneumatikom, a ovo je jednostavno, izvanredno i inteligentno rješenje koje je, prije svega veoma jeftino".

Volkswagen koncern je godinama imao problem internog transporta dijelova za ugradnju, koji su uglavnom prenošeni viljuškarima ili malim vozovima. Takvo je rješenje bilo skupo, nečisto, a znale su se događati i nezgode u radu. Stoga je uprava iz Wolfsburga od svih svojih podržnica tražila rješenje za ovaj problem.

U Volkswagenovim pogonima dijelovi se transportuju vozićima na elektropogon. S obzirom da te palete mogu biti teške i do jedne tone i njihovo pomjeranje izaziva dodatni trošak energije u Volkswagenu su svi dobili zadatak da stvore sistem koji zadovoljava postavljene uslove. Tada su sarajevski inžinjeri iz Volkswagen Sarajeva došli na ideju kreiranja Kipp Troleyja, jednostavnog i učinkovitog mehanizma za podizanja transporta, kojeg mogu pomicati i nejake osobe.

"To je problem koji se rješava na prvim časovima statike. Primijenjen je doslovce najjednostavniji princip da bi to riješili. Na kraju se pokazalo da je i najbolji i najučinkovitiji", ističe Babahmetović, jedan od inžinjera.

Početkom marta u njemačkom gradu Braunschweigu održan je simpozij Volkswagena i na njemu je prezentirano rješenje bh. inžinjera.

"Današnji inžinjeri smišljaju vrlo komplikovane stvari sa robotima i pneumatikom. Mi smo bliže zdravom razumu, a ne samo modernoj tehnologiji. Svaka fabrika treba hiljade komada Kipp Troleyja i to je jasan pokazatelj kako je ovo za nas veliki iskorak, i kako smo zapravo našoj kompaniji uštedili novac", zaključuje Masak.

Kipp Troley se proizvodi u sarajevskoj tvornici u Vogošći koja ima 350 uposlenika, i proizvodi važne dijelove za logistiku koncerna. Proizvodnja je zasnovana na djelovima za prvu ugradnju kao što su prednje osovine vozila, rukavac, prirubnica, glavčina točka, ozubljeni vijenac, te usisna grana motora.