auto
0

Beč: Najveći sajam automobila u Austriji

Sarajevo-x.com
U Bečkom sajamskom centru (Messezentrum Wien) 17. januara počinje najveći austrijski sajam automobila, bečki "Vienna Autoshow 2008“, koji se održava svake dvije godine. U fokusu sajama je 400 novih izdanja 46 automobilskih kuća sirom svijeta.

Na sajmu će biti prezentirana nova izdanja automobilskih kuća poput najnovijeg Jaguara XF, zatim Citroena C5 ili Subaru Impreza, koji su prije toga prezentirani samo u SAD-u.

Međutim na izložbenoj površini od 30.000 m2 će se do 20. januara izloziti i najnoviji prototipovi auta, koji će tek izaći na tržište, kao i vozila formule 1. Pored toga, jedan novitet na ovogodišnjem sajmu je i postavka "Sve za vaše auto“, koja nudi uvid u dodatke i sve ostale potrepštine za "ljubimca na četiri točka“ – od tehnike, raznih uređaja i sredstava za njegu auta pa sve do raznih automobilskih klubova.

Sa 150.000 posjetilaca, "Vienna Autoshow“ je – uključujći goste "Sajma odmora“ koji se održava u isto vrijeme i na istoj lokaciji – ujedno i najposjećeniji sajam medju svim bečkim sajmovima. Naime, posjetioci jednom ulazniom mogu posjetiti oba sajma. Veličinu i značaj sajma opravdavaju i ekonomski podaci austrijske automobilske industrije, koja spada u branše sa najvećim procentom izvoza u Austriji.

U 2006. godini automobilska industrija Austrije je zaradila 12,5 milijarde eura, od čega je cak 87 posto, tj. oko 10,9 milijardi eura dobiveno izvozom, a proizvelo više od 248.000 vozila. Sve to se odražava i na pozitivne brojke po pitanju zaposlenja. Konkretno u automobilskoj industriji zaposleno je 35.000 ljudi.

Ako se sagleda sveukupan automobilski sektor, uključujući prodaju, mehaničarske radnje, benzinske pumpe i taksiste onda broj zaposlenih iznosi čak 380.000.