Cijena od 73.000 eura
6

Ažurirani Morgan Plus Four donosi aerodinamični dizajn i zadržava BMW-ov motor od 258 KS

A. M.
Britanska kompanija Morgan otkrila je ažuriranu verziju aktuelnog modela Plus Four lansiranog 2020. Teško je reći da je ovo novi model, budući da je Plus Four izvorno nastao prije 70 godina, ali stalna ažuriranja čine ovaj britanski roadster još uvijek poželjnim među malobrojnim kupcima.

Danas je vrlo teško pronaći automobil koji bi zadržao originalni dizajn uz minimalne promjene nakon više od 70 godina postojanja. Jedan od tih automobila je Morgan Plus Four.

Aktuleni model je lansiran 2020. godine, ali njegovi korijeni sežu do 1950. godine. To je bila godina kada je originalna verzija modela, Plus Four, prvi put puštena u prodaju.

Britanski maloserijski proizvođač pripremio je ažuriranu verziju aktuelnog modela, sada već kultnog roadstera. Novine su relativno minorne, ali prilično uočljive, posebno među entuzijastima ovog ekskluzivnog brenda. Dakle, farovi i mini zadnja stop svjetla su sada veći i integrišu, po prvi put, signalna svjetla, koja su ranije bila odvojena.

Ove male promjene daju ovom neobičnom roadsteru moderniji izgled. Također, s prednje strane britanski dvosjed pokazuje novi spojler, a pozadi je vidljiv novi difuzor s drugačijim nosačem registarske tablice. Ažuriranje vanjštine upotpunjeno je s novim amblemima i novim aluminijskim retrovizorima.

U unutrašnjosti su promjene još manje. Kupci će uživati u poboljšanom Sennheiser audio sistemu uz novi LCD ekran, a novo je i osvjetljenje, kao i novi oblik ključa.

Ispod haube i dalje stoji isti BMW 2,0-litarski bi-turbo četverocilindarski motor koji razvija 258 KS i 350 Nm. Motor se može upariti sa šestostepenim ručnim ili osmostepenim automatskim mjenjačem uz koji je dostupan veći veći obrtni moment od 400 Nm, bez povećanja snage.

Za ubrzanje do 100 km/h Morganovom light rodasteru, koji u dužinu mjeri svega 3,83 metra i ima masu malo iznad 1.000 kg, potrebno je svega 5,2 sekundi s ručnim i 4,8 sekundi s automatskim mjenjačem, dok je maksimalna brzina 240 km/h.

Ispod karoserije, novi Morgan Plus Four donosi revidirani ovjes s novim oprugama i amortizerima koji povećavaju udobnost. Kupci će također moći naručiti opcioni paket Dynamic Handling Pack, koji uključuje stražnji stabilizator i nove opruge s podesivim prigušenjem.

Na tržištu Velike Britanije, novi ažurirani Morgan Plus Four, bez obzira na odabrani tip transmisije, ima početnu cijenu od 62.500 funti (oko 73.000 eura) bez poreza. Proizvodnja nove ažurirane verzije će početi u maju, a Morgan godišnje proizvede oko 800 primjeraka.