Zvanično potvrđeno
6

Aventadorov nasljednik će imati hibridni pogon

Klix.ba
Lamborghini je i ranije najavljivao da će zamjenik modela Aventador usvojiti elektrifikaciju, a sada je direktor kompanije Stefano Domenicali potvrdio da će nadolazeći flagship model zaista imati hibridni pogon.

Aventadorov nasljednik će zadržati V112 motor, ali će biti dodana i elektrificirana komponenta kako bi zajedno činili hibridni pogon. Domenicali je potvrdio da je odluka već donesena te da će se zahvaljujući tome Lamborghini istaći tako što će ponuditi veliki motor s unutrašnjim sagorijevanjem uparen s hibridnom tehnologijom.

Huracan će također krenuti istim putem u sljedećoj generaciji, zadržat će V10 motor te će dobiti električni motor.

Međutim, Urus će biti prvi elektrificiran. Plug-in hibridna verzija super SUV-a će se pojaviti krajem desetljeća. Posljednji izvještaji govore da će Lamborghini koristiti adaptaciju pogona iz Porschea Panamere Turbo S E-Hybrid, a to je elektrificirani 4,0-litarski V8 biturbo motor koji isporučuje 671 KS i 850 Nm obrtnog momenta.

Nasljednik Aventadora bi rebao stići početkom narednog desetljeća, a u međuvremenu Lamborghini ima još jednog asa u rukavu. To je Superveloce Jota, koji bi trebao s trona skinuti Porsche 911 GT2 RS, a koji je najbrži produkcijski automobil na Nurburgringu.

U budućnosti bi Lamborghini mogao uvesti četvrti model u ponudu, ali ta odluka još uvijek nije donesena.