Jasni razlozi
29

Aventador definitivno bez stražnjeg pogona

Klix.ba
Lamborghini prodaje svoj Huracan LP580-2 već nekoliko godina, a posljednja brojka u njegovom imenu govori da ima pogon na dva točka koji je implementiran i u novom Audiju R8 V10 RWS. Oni koji su čekali veći Aventador sa stražnjim pogonom mogu se prestati nadati, jer se to neće dogoditi.

U intervjuu za australski magazin Drive, šef Lamborghinijevog odjela za istraživanje i razvoj Maurizio Reggiani je otkrio da će Aventador ostati kompanijin flagship model te da će zadržati pogon na sva četiri točka. Razlog je jedostavan, jer bi slanjem snage V12 motora samo na stražnju osovinu učinilo veliki Lambo teškim za upravljanje pri većim brzinama, a to je definitivno nešto što niko ne želi da se dogodi.

Ne radi se samo o sigurnosti, nego i o želji da se iz motora izvuku što bolje performanse, a da bi se to ostvarilo, Aventador jednostavno mora zadržati pogon na sva četiri točka. Reggiani je spomenuo da bi sistem kontrole trakcije koji sprečava proklizavanje bio toliko "invazivan" da bi pokvario iskustvo vožnje.

"Kupci bi bili razočarani jer bi se sistem često miješao", istakao je Reggiani.

Drugim riječima, nestrpljivo očekivani nasljednik Aventadora, koji će nositi sufiks SVJ, imat će pogon na sva četiri točka.

Osim Huracana i Aventadora, Lamborghini trenutno prodaje i Urus, prvi super SUV koji se pokazao kao pravi prodajni hit.

Vezani članci