Street race
220

Automobilsko ludilo na mostarskoj pisti, atrakcija Fićo s dva motora

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
"Old school Street race Mostar" ime je tradicionalne utrke ubrzanja na 402 metra koja se ovog vikenda u organizaciji Auto-moto kluba Extreme održava na pomoćnoj pisti Aerodroma Mostar. Očekuje se više od 140 automobila, a u neka od njih su vlasnici uložili i po nekoliko desetina hiljada eura.

Joško Ambruž, glavni organizator utrke, nam je rekao da je novitet ove godine to što su odvojili regionalno prvenstvo od onih nacionalnih koja su na programu prvog dana.

"Danas se vozi za prvenstvo Bosne i Hercegovini, Srbije i Hrvatske, a sutra je regionalno takmičenje. Srušili smo rekord ove piste po broju prijava, danas imamo 119 automobila, sutra očekujemo više od 140", kazao nam je Ambruž.

Organizator ističe da mu je cilj da svi imaju isti tretman, da se respektuje i onog najbržeg koji vozi 300 na sat i za oko devet sekundi prođe cijelu stazu i onog u klasi "17" koju u šali zovu turistička.

Opet je jedna od najvećih zvijezda bio Damir Ožegović sa svojim Fićom s dva motora, koji jednostavno eksplodira na startu.

Amel Selimović iz tuzlanskog AK "NoLimit" na mostarsku pistu dovezao je WV Lupo s trolitarskim motorom, kaže da je u njega uložio najmanje dvadeset hiljada eura.

"Mi idemo na to da ga razvijemo da ima više od 1.500 KS. U idealnoj varijanti do sto kilometara na sat mu treba oko tri sekunde. Još smo u fazi testiranja, ovo nam je prvo takmičenje s ovim automobilom. Ambicije su velike, želimo se pokazati i na evropskim pistama", kazao nam je Selimović.

Ako volite automobile, miris spaljenih guma i sve što ide uz to, mostarska pista ovog vikenda idealna je adresa za vas.