auto
23

Automobili koje su dizajnirale žene

Klix.ba
Acura NSX
Dizajniranje automobila je posao koji mnogi smatraju "tipično muškim". Međutim, iza izgleda nekih od najpopularnijih vozila današnjice zapravo se kriju pripadnice ljepšeg spola.

Iako veliku većinu automobila i dalje dizajniraju muškarci, jaz između spolova ipak se smanjuje. Naime, žene zauzimaju sve više pozicija glavnih dizajnerki automobilskih kompanija.

Kako prenosi CNN, rukovodstva mnogih proizvođača prepoznala su posebnost koju izgledu automobila može dati jedino ženska mašta, a ovo su neki od najpopularnijih modela koje su dizajnirale pripadnice ljepšeg pola.

Acura NSX: Iza izgleda ovog automobila krije se Michelle Christensen, Amerikanka danskog porijekla. Kako je istaknula, njen cilj je bio stvoriti agresivan izgleda, ali istovremeno zadržati i eleganciju.

Nissan Titan: Dizajnerka Diane Allen učestvovala je u dizajniranju nekih od najpopularnijih Nissanovih vozila, uključujući modele Rogue i Armada. Model Titan je prvi automobil kod kojeg je bila vođa dizajnerskog tima. Kako je rekla, davno je shvatila da ne postoji "muški ili ženski" dizajn, te bi se izgled automobila trebao dopasti svakome.

Toyota Prius C: Amerikanka Janis Ambrose Shard maleni Prius C smatra svojom "ličnom kartom". Kako ističe, ovaj automobil iz 2011. joj je otvorio mnoga vrata, tako da je danas dospjela do mjesta menadžerice Toyotinog dizajnerskog tima u SAD-u.

Jeep Renegade: Kada je razmišljala o mogućem izgledu ovog vozila, La Shirl Turner je vodila mnogo računa o tome kako bi izgled Renegadea bio privlačan i nakon više godina. Mnogi smatraju da će neobične boje i materijali korišteni za izradu vanjštine ovog vozila osigurati da Turner i uspije u svojoj zamisli.

Chrysler Pacifica: Iako ovaj automobil treba biti plasiran na tržište tek 2017. godine, mnogi mu predviđaju veliki uspjeh. Prvenstveno zbog futurističkog, ali istovremeno i konvencionalnog dizajna iza kojeg se krije Irina Zavatski. Kako je rekla, najljepša stvar na svijetu jeste stajati sa strane i posmatrati kako se prolaznici dive automobilu koji ste vi dizajnirali.

Mustang GT: Kada neko spomene tipično "muški" automobil, ono što mnogima prvo padne na pamet jeste Fordov legendarni Mustang. Međutim, izgled najnovijeg Mustanga je "ženskih ruku djelo". Potpis na dizajn novog kabrioleta Ford Mustang GT stavila je Susan Lampinen.