Uskoro je proširuje
48

Australski milijarder ima kolekciju egzotičnih automobila vrijednu više od 100 miliona dolara

D. B.
Australski milijarder Laurence Escalante posjeduje kolekciju od 120 egzotičnih automobila, koja je vrijedna više od 100 miliona dolara. I to nije sve.

Escalante u posljednje dvije godine širi svoju nevjerovatnu kolekciju modernih superautomobila i hiperautomobila koje nabavlja šriom svijeta, a sada je svoje četverotočkaše napokon pokazao javnosti.

Riječ je o osnivaču i direktoru internet stranice Virtual Gaming Worlds, koja nudi niz igara u stilu casina. Njegovo bogatstvo se naglo povećalo tokom pandemije koronavirusa te sada iznosi više od 3 milijarde dorala. On živi u Perthu i u protekle dvije godine "gradi" svoju kolekciju.

U videu objavljenom na YouTubeu Escalanteov prijatelj je otkrio da je on u ovo vrijeme prošle godine imao 49 automobila, sada ih je oko 120. No, to nije sve, jer ovaj milijarder čeka isporuku dodatnih 70 automobila koji će mu biti dostavljeni u narednoj godini.

Za razliku od mnogih drugih kolekcionara, Escalante ne ostavlja svoje automobile da stoje i "trunu" u skladištu, nego ih lesto vozi i posuđuje svojim prijateljima. Kad god se događa neki car meet u Perthu, možete biti sigurni da će neki od automobila iz "The Lee Collection" kolekcije biti tu.

Trenutna kolekcija automobila vrijedna je više od 100 miliona automobila, a jedan od noviteta u proteklih nekoliko mjeseci je Aston Martin Valkyrie AMR Pro, jedini primjerak na australskom tlu. Escalante posjeduje i dva primjerka McLarenovog modela Elva,uključujući jedan s potpuno izloženim karbonom. Nedavno mu je isporučen i Mercedes-Benz SLR McLaren HDK, a u slobodno vrijeme za utrke koristi Lamborghini Essenza SCV12 i Ferrari FXX K Evo.

U njegovom skladištu nalaze se Lamborghini Countach LPI 800-4, Bugatti Chiron Super Sport, McLaren P1, Ferrari Daytona SP3 i Bugatti Bolide koji će biti registrovan za cestovnu upotrebu uprkos činjnici da ga francuska kompanija proizvodi samo za stazu.