Luksuzno vozilo
14

Aurus Arsenal je novi automobil u Putinovom voznom parku

Klix.ba
Minivan Arsenal je novi član Aurus porodice modela koji čine vozni park ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski luksuzni brend Aurus trenutno testira svoj nadolazeći minivan Aurus na ulicama Moskve te je fotografijsan u blizini Kremlja.

Baš kao što je slučaj sa Aurus Senat sedanom i nadolazećim SUV-om Komendant, Arsenal privlači pažnju, ima veliku rešetku hladnjaka i masivnu karoseriju. Sva tri modela dijele istu platformu, a Arsenal je veći od rivala iz kompanija Volkswagen i Mercedes-Banz. Ispod haube je 4,4-litarski twin-turbo V8 motor s hibridnom asistencijom koji razvija 598 KS, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko devetostepenog automatskog mjenjača.

Unutrašnjost modela Arsenal zasad je nepoznanica, ali će vjerovatno biti luksuzna kao i kod Senata. Unutrašnjost pomenutog sedana je presvučena kožom i ukrašena drvetom te brušenim metalom. Vozaču je na raspolaganju moderna tehnologija u vidu pomoćnih sistema poput adaptivnog tempomata, sistema otkrivanja vozila u slijepom uglu, automatskog kočenja i slično.

Aurus još uvijek nije javno predstavio Arsenal, ali su ga Putinovi prijatelji već imali priliku vidjeti. Jedan od njih je egipatski predstjednik Abdel Fattah el-Sisi koji je boravio u posjeti Moskvi.

Senat. Komendant i Arsenal su ime dobili po tornjevima Kremlja, a ruska vlada će ih koristiti za svoje potrebe. Aurus će vozila ponuditi i "običnim" kupcima. Cilj kompanije je da proda 10.000 automobila godišnje.

Putin već koristi produženu verziju Senata kao svoju zvaničnu limuzinu. Prodaja počinje u januaru naredne godine.