Nakon gotovo 26 godina
129

Audi TT otišao u historiju, proizveden posljednji primjerak

D. B.
Iako se o tome priča već duže vrijeme, sada je ipak konačno došlo vrijeme da se pozdravimo s Audijevim modelom TT.

TT je najavljen konceptom na Sajmu automobila u Frankfurtu 1995. godine, a prva generacija se u prodaji pojavila tri godine kasnije kao coupe, dok je roadster stigao 1999. godine. Nakon gotovo 26 godina proizvodnje i tri generacije, posljednji Tourist Trophy je sišao s proizvodne trake u Audijevom postrojenju Gyor u Mađarskoj.

Od 18. februara 1998. do 10. novembra 2023. godine, Audi je proizveo ukupno 662.762 primjerka modela TT. Posljednji od svoje vrste je TTS Coupe s 2,0-litarski turbobenzincem i Quattro pogonom na sva četiri točka, koji dijeli s modelom S3. U svijetu u kojem dominiraju crossoveri i SUV-ovi, zapravo je iznenađenje što je TT uspio "preživjeti" četvrtinu stoljeća.

Audi je sada objavio pomalo tužnu fotografiju na svojim profilima na društvenim mrežama bez pratećeg saopćenja. Na fotografiji je posljednji proizvedeni TT zajedno s konceptom i roadsterom prve generacije. Može se reći da je treća generacija ujedno bila i najljepši automobil zasnovan na MQB platformi, no mnogi preferiraju prvi TT.

Prije nego je otišao u historiju, TT je ponudio nekoliko posljednjih verzija na nekoliko regionalnih tržišta. Njegovo penzionisanje je započelo postepeno povlačenje petocilindričnog motora, koji je još uvijek dostupan u modelima RS3 i RS Q3. U svoje vrijeme se TT nudio i s još većim motorom, jer su prva i druga generacija nudile opciju VR6 motora.

Što se tiče budućnosti, Audi je nagovijestio da bi se TT jednog dana mogao vratiti kao električni automobil, no odluka još uvijek nije donesena.