{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Audi slavi 10 godina ASF-a

S
27.12.2004. u 09:46
0
0
Audi slavi 10 godina ASF-a
0
Audi slavi 10 godina ASF-a
Ovih dana Audi slavi desetu godišnjicu upotrebe ASF-a, koji se i dan danas proizvodi u tvornici u Neckarsulmu.
Sve je počelo davne 1994-e, kada je Audi predstavio novi model A8. Koristio je upravo spomenutu ASF tehnologiju, što je skraćenica od Audi Space Frame®. Radi se o baznoj strukturi od jakog aluminijuma na koju se "kače" ostali dijelovi karoserije, što zajedno daje vrlo čvrstu formu.


Ovakva gradnja donosi mnoge prednosti u odnosu na klasične čelične karoserije drugih proizvođača. Tu spadaju ista ili veća sigurnost, bolji raspored težine, bolje performanse kao i manja potrošnja. Manja potrošnja se ostvaruje prvenstveno zbog manje težine, a kompaktni automobil kao A2 model lakši je za preko 150 kg nego da je isti izrađen klasičnim putem - bez ASF-a.


Zahvaljujući tome, A8-ica je kad se tek pojavila odnjela mnoge nagrade. Iako su mnogi u početku bili skeptični prema ovoj konstrukciji i nisu vjerovali u uspjeh, Audi ih je demantovao. O uspješnosti najbolje govori podatak o preko 320000 vozila proizvedenih samo u tvornici u Neckarsulmu. 'Neckarsulm Aluminium and Lightweight Design Centre' danas zapošljava 110 radnika i vodeća su firma u svijetu za proizvodnju lakih konstrukcija. Audijeva alu konstrukcija danas se proizvodi na nekoliko mjesta u svijetu, a osim Audi-a koristi se i na drugim modelima VAG koncerna, uključujući i neke Lamborghinije.

B. K.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: