Novi kralj
381

Audi RS Q8 zvanično postao najbrži SUV na Nurburgringu

D. B.
Glasine su se ispostavile tačnim jer je Audi RS Q8 i zvanično postao novi kralj Nurburgringa kada je riječ o produkcijskim SUV-ovima.

Audi RS Q8 je postavio novi rekord za najbrži produkcijski SUV na stazi Nurburgring te je s trona skinuo Mercedes-AMG GLC 63 S. Model iz Affalterbacha je prije godinu prešao krug na Ringu za 7 minuta i 49,3 sekunde.

RS Q8 još nije ni predstavljen na pravi način, a već postavlja rekorde. Novo rekordno vrijeme Nurburgringa sada iznosi 7 minuta i 42,2 sekunde.

Ova godina je bila prometna za Audi Sport s obzirom na to da smo vidjeli RS Q3, RS Q3 Sportback, RS6 Avant i RS7 Sportback, a u dolasku je i još jedan RS model koji će predstavljati flagship verziju modela Q8, a koja će se pojaviti ovog mjeseca.

Sportski i luksuzni SUV će naslijediti 4,0-litarski V8 biturbo motor od pomenutog snažnog karavana, što znači da će razvijati 592 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h će ubrzavati za 3,8 sekundi i dostizati maksimalnih 306 km/h što uopće nije loše s obzirom na težinu modela.

Također, imat će zračni ovjes, 23-inčne naplatke s Pirelli P Zero gumama dimenzija 295/35 ZR23, stražnji diferencijal s torque-vectoring sistemom i sistemom upravljanja prednjim i stražnjim točkovima. RS Q8 će imati tvrđi ovjes i bit će agilniji u zavojima od modela SQ8.

Očekuju se i suptilne promjene dizajna u odnosu na ostale verzije modela Q8, a među njima je diskretni body kit te ovalni završeci izduvnih cijevi. Oko redizajnirane rešetke hladnjaka će biti nešto karbona, a nazad će biti sportski difuzor. Unutrašnjost dobija nekoliko RS ekrana i još nekoliko sitnih detalja.

RS Q8 će debitovati ovog mjeseca, potvrđeno je iz Audija.

Vezani članci