Potvrda iz kompanije
9

Audi razmišlja o proizvodnji pickupa, uskoro bismo mogli vidjeti "nešto slično"

D. B.
Jedna od iznenađujućih informacija ovih dana jeste činjenica da u kompaniji Audi razmišljaju o proizvodnji pickupa, no garancija zasad nema.

Direktor Audija Markus Duesmann je dao zanimljiv odgovor na pitanje novinara da li će ova njemačka kompanija proizvesti pickup.

"Ne mogu obećati da ćemo napraviti pickup, no razmišljamo o tome. Zapravo, uskoro bismo mogli vidjeti nešto slično pickupu", rekao je on, što je bilo dovoljno da se počnu nadati oni koji priželjkuju ovakav model.

Njegova izjava bi mogla biti i nagovještaj dolaska koncepta.

Međutim, s obzirom na investicije u električne automobile i napredne pomoćne sisteme za vozača, ulaganje u razvoj platforme za pickup se ne uklapa u Audijevu strategiju. Umjesto toga bi Audi mogao iskoristiti prednost Volkswagenovog partnerstva Fordom te "posuditi" platformu koju koriste novi Amarok i Ranger. Ako to bude plan, Amarok bi mogao biti polazna tačka, a potom bi pickup vjerovatno dobio luksuznije materijale i poboljšanu tehnologiju u unutrašnjosti. Eksterijer bi barem morao imati logotip s četiri prstena kako bi se razlikovao od Volkswagena. Jedini potvrđeni motor za novi AMarok dosad je V6 turbodizelski motor, ali će i drugi motori biti u ponudi.

Ne treba isključiti ni mogućnost da Audi iskoristi jednu od platformi za električna vozila iz Volkswagen Grupe kako bi proizveo svoj pickup. I dok model možda ne bi bio robustan kao pickup baziran na Amaroku, više bi odgovarao budućoj strategiji brenda. Osim toga, segment električnih pickupa se brzo širi.