Dostupno 1.000 primjeraka
17

Audi Q8 e-tron Edition Dakar košta 120.000 eura

D. B.
Audi je pripremio brojčano ograničenu specijalnu verziju modela Q8 55 e-tron quattro, koja je inspirisana nadolazećim relijem Dakar.

Legendarni Dakar Rally počinje za nekoliko dana, a u Audiju se nadaju da će njihov RS Q e-tron biti bolji u odnosu na debitantski nastup 2022. godine kada su Mattias Ekström i Emil Bergkvist završili deveti u klasi. Također, nadaju se da će učešće na Dakaru unaprijediti njihovu prodaju cestovnih automobila, tako da su predstavili specijalnu verziju u čast najtežeg relija na svijetu.

Nažalost, nije riječ o homologacijskom specijalu s registarskim oznakama, nego o verziji Edition Dakar baziranoj na modelu Q8 55 e-tron quattro, najvećem Audijevom električnom SUV-u s baterijom kapaciteta 106 kWh i dva električna motora koji razvijaju 402 KS i 664 Nm obrtnog momenta. Isti pogon je zadržan i za Edition Dakar, tako da od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,9 sekundi, dok njegov domet iznosi 450 kilometara.

Kada se Edition Dakar pogleda, jasno je zašto je domet manji u odnosu na standardni model. Najočiglednija razlika su 18-inčne felge s General Grabber AT3 gumama za sve terene. SUV je dodatno podignut, tako da je klirens povećan za 65 mm. Također, trag točkova je širi za 57 mm.

Krovni nosač je standardan za Edition Dakar i može nositi 40 kg tereta. Unutrašnjost je opremljena S line paketom te specijalne patosnice s oznakama.

Pozadine infotainment ekrana sadrže pješčane teme, a dostupan je i pokazivač trenutnog nagiba SUV-a. U unutrašnjosti nema zaštitnog kaveza niti specijalnog komunikacijskog sistema karakterističnog za motosport.

Edition Dakar je dostupan u crnoj, bijeloj i sivoj boji, no bez obzira na odabir, donji karoserijski dijelovi i lukovi točkova će biti u crnoj boji.

Audi će proizvesti svega 1.000 primjeraka od kojih će svaki koštati 120.000 eura. Bit će dostupno i 99 primjeraka presvučenih frlijom s RS Q e-tron grafikama po cijeni od 130.000 eura.