Donosi niz poboljšanja
15

Audi prototipom najavio obnovljeni e-tron GT

D. B.
Audi e-tron GT, koji je predstavljen 2021. godine, dobit će redizajniranu verziju i tako slijediti primjer blisko povezanog Porsche Taycana. No, prije debija obnovljenog modela, Audi je pokazao prototip.

Prototip sadrži manje promjene eksterijera, no važnije su ipak "ispod kože", uključujući snažnije električne motore, brže punjenje i sofisticirani aktivni ovjes, ali i novi RS Performance flagshio paket opreme.

Audi e-tron GT prototip prikazan na zvaničnim fotografijama na nosi nikakvu kamuflažu, a livreja je jedino što ga razlikuje od finalnog produkcijskog modela. Električni automobil je lako prepoznatljiv, no detaljniji pogled otkriva nekoliko promjena u odnosu na aktuelni RS e-tron GT. Prednji branik ima redizajnirane usisnike i nešto drugačiju prednju masku, dok je nazad redizajnirani difuzor. Na automobilu je novi set aerodinamički optimiziranih felgi u crnoj boji.

Osim što je podijelio fotografije prototipa e-tron GT parkiranog pored supermotocikla Ducati Panigale, Audi nije otkrivao detalje o mehaničkim i tehnološkim poboljšanjima, koja će navodno biti značajnija.

Sudeći prema nedavno obnovljenom Porsche Taycanu, Audi e-tron GT dolazi s moćnijim električnim motorima, bržim punjenjem do 320 kW umjesto do 270 kW, a neke verzije bi mogle koristiti i bateriju većeg kapaciteta od 105 kWh, koja će ponuditi veći domet u odnosu na postojeću bateriju kapaciteta 93,4 kWh.

U vrhu obnovljene ponude naći će se novi RS Performance flagship, koji će razvijati više od 646 KS, a kojima raspolaže odlazeći RS e-tron GT, no manje od 952 KS koje nudi Porsche Taycan Turbo S.

Još jedna značajna karakteristika je novi aktivni ovjes s hidrauličnim aktuatorima sličan Porscheovom Active Ride ovjesu. To će Audijevim inženjerima omogućiti da dodatno povećaju udobnost i dinamiku vožnje električnog modela. Tehnički menadžer projekta Jaan Mattes Reiling je rekao da poboljšani sistem ovjesa uvodi nove mogućnosti podešavanja, čime nagovještava da će vozač imati širi spektar načina vožnje i postavki.

Audi nije objavio datum debija obnovljene porodice modela e-tron GT, ali se očekuje u narednim sedmicama ili mjesecima.