Hatchback i sedan
44

Audi priprema električni model kao zamjenu za A3

D. B.
Audi namjerava na tržište plasirati novi mali električni automobil koji će biti baziran na sljedećoj generaciji platforme iz Volkswagen Grupe

Iako to nije zvanično potvrđeno, budući Audijev električni model će poslužiti kao zamjena za A3.

"Idemo prema cilju da postanemo 100 posto električni brend. Do 2027. godine želimo ponuditi potpuno električni automobil u svakom segmentu. Nedavno smo odlučili da ćemo lansirati dodatni električni ulazni model koji će se naći ispod Audija Q4 e-tron". izjavio je direktor Audija Markus Duesmann.

Novi ulazni električni model nudit će se kao četverovratni hatchback i četverovratni sedan, navodi Autocar. Očekuje se da će biti baziran na SSP platformi, koja se trenutno razvija pod kodnim imenom Project Trinity. Ona bi trebala donijeti poboljšanje u odnosu na aktuelnu MEB platformu i ponuditi domet do 700 kilometara. Također, omogućit će punjenje snage do 270 kW, što znači da će desetominutno punjenje biti dovoljno za prelazak 129 kilometara. Novi električni Audi će koristiti Volkswagenovu novu Unified Cell baterijsku tehnologiju.

Duesmann je kazao da Audi planira predstaviti 20 novih modela do 2025. godine, a više od polovine će biti električni. Dolazak električnog nasljednika modela A3 se očekuje nakon što se pojavi Q6 e-tron, prvi model baziran na novoj i više premium platformi Premium Platform Electric, odnosno PPE.