Pebble Beach
65

Audi predstavio električni koncept PB18 sa 671 KS

Klix.ba
Audi je na izložbi Pebble Beach Concours d'Elegance predstavio svoj fascinantni koncept koji predstavlja spoj elemenata trkaćeg automobila, snažnog hatchbacka te sportskog motocikla.

Radi se o električnom konceptu s oznakom PB18, kojem su dizajniri dali nadimak Level Zero zbog toga što vozač uprkos velikoj količini tehnologije ima kompletnu kontrolu te na raspolaganju nema apsolutno nikakvu poluautonomnu opremu.

Naprijed PB18 izgleda poput sportskog coupea pa bi ga neko mogao zamijeniti npr. s budućim modelom R8 zbog masivne trapezoidne rešetke s također velikim usisnicima zraka s obje strane. Međutim, pogled na bočni profil koncepta PB18 otkriva da se radi o trovratnom hatchbacku visokih performansi. Nageto vjetrobransko staklo vodi prema ravnom krovu, a nazad su LED stražnja svjetla koja se šire cijelom dužinom stražnjeg dijela.

PB18 posjeduje tri električna motora, jedan pokreće prednju osovinu, dok su preostala dva na stražnjim točkovima. Tokom normalne vožnje vozaču ovi motori zajednički isporučuju 671 KS i 830 Nm obrtnog momenta, ali privremeni boost snagu povećava na 764 KS. Ova snaga je dovoljna za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2 sekunde.

U Audiju zamišljaju korištenje futurističke baterije kapaciteta 95 kWh, koja bi omogućila domet od 500 km. Punjač od 800 volti bi bateriju napunio za samo 15 minuta. Punjenje bi bilo omogućeno i bežičnim putem.

Kako bi se povećala ekonomičnost, električni motori prilikom kočenja regenerišu energiju, a tradicionalni diskovi se koriste samo pri snažnom kočenju.

Unutrašnjost koncepta podsjeća na motocikle, jer se može konfigurisati za jednog ili dva putnika. Kada je jedna osoba u automobilu, vozač sjedi u sredini kokpita. Vjetrobransko staklo posjeduje VR sistem za prikazivanje informacija o cesti ispred automobila, uključujući idealnu liniju vožnje na stazi. Međutim, kada i druga osoba sjedne u automobil, instrumenti za vozača se pomijeraju prema njemu kako bi suvozač imao dovoljno prostora. Automobil također nudi zapreminu za prtljag koja iznosi 470 litara.

PB18 ima odlično upravljanje zahvaljujući svom ovjesu te magnetnim prilagodljivim amortizerima. Aktivni stražnji difuzor i spojler se prilagođavaju za povećanje downforcea.

Nažalost, PB18 je zasad samo koncept pa se sličan automobil ne može očekivati na cesti u skorije vrijeme.